Početak kraja za CD-ove ili još jedna (r)evolucija u slušanju glazbe

slusateljicaMoglo bi se pomisliti da smo se već navikli na to da sve oko nas "samo mjena jest", ali ipak volimo da se neki naši svakodnevni obredi obavljaju na ustaljen način. Ujutro slušamo radio, listamo novine, čitamo knjige, dok se vozimo u automobilu slušamo omiljeni CD, navečer gledamo film.... Najprije nam je omiljena radiostanica ukinuta ili promijenila koncepciju, novine danas možemo čitati na računalu kao i knjige, a čini se da i CD više nećemo moći dugo slušati, nego ćemo u glazbi uživati u MP3 formatu. Takav bi se scenarij mogao ostvariti, ako se pokaže točnim vijest koju su nedavno prenijeli svjetski portali o tome da veliki glazbeni izdavači razmišljaju o napuštanju CD-formata. Čini se da je zasad samo riječ o planovima..., piše Snježana Babić Višnjić na stranicama Vjesnika ...


JOŠ JEDNA (R)EVOLUCIJA U SLUŠANJU GLAZBE

Početak kraja za CD-ove?

audio cdPiše: Snježana Babić Višnjić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Nakon gotovo tri desetljeća vladavine diska promjera 12 centimetara, mjerodavni su zaključili da je vrijeme za novi format glazbenih zapisa. Takav bi se scenarij mogao ostvariti, ako se pokaže točnim vijest koju su nedavno prenijeli svjetski portali o tome da veliki glazbeni izdavači razmišljaju o napuštanju CD-formata. Čini se da je zasad samo riječ o planovima, iako je istaknut blizak datum, do kraja 2012., kao rok do kojeg bi se to trebalo dogoditi.

  Nakon objave te vijesti mnogi su korisnici na forumima potražili nadu da se to neće dogoditi, jer malo koji glazboljubac nema kod kuće glazbeni arhiv upravo u tom formatu. Kolikogod naime "skidanje" glazbe s interneta i MP3 format bili popularni, neće zadovoljiti znalce koji žele imati u rukama omot albuma dok uživaju u svim nijansama i tonovima pojedine pjesme koji se često zbog "sabijanja" u MP3 izgube.

Ako bi se taj scenarij ostvario, tada bi najmjerodavniji za distribuciju glazbe postali iTunes i slični glazbeni servisi. Takva najava, najprije objavljena na stranicama specijaliziranog glazbenog časopisa Side-Line, nije iznenadila upućene u stanje ne samo u glazbenoj industriji nego i u svim djelatnostima koje svoju uspješnost vrednuju prema iznosu ostvarena profita. A on je u spomenutoj grani posljednjih godina sve manji.

MP3To se dogodilo zbog mogućnosti besplatna "skidanja" glazbe s internetskih stranica, ali i zbog razgranata piratstva zbog kojeg iz godine u godinu drastično pada broj prodanih CD-a čija je cijena proizvodnje pak stalna. I računica je jednostavna.

  Iako su još prije nekoliko tjedana, kad se prvi put čulo za planove čelnika glazbenih kuća, novinari i drugi zainteresirani pitanjima zasuli glavne glazbene izdavače, poput EMI-ja, Universala i Sonyja, nitko se od njih nije javno očitovao, što samo dokazuje da konačna odluka još nije donesena. Ali brojke ne ulijevaju nadu da će se njihovi planovi bitno promijeniti.

Jedini CD format koji će se nastaviti izdavati bit će ograničena kolekcionarska izdanja koja će se prodavati prije svega na Amazonu koji je već i sada najveći trgovac tih glazbenih nosača.

Sada su se mnogi sjetili da je Bernard Van Isacker, jedan od osnivača belgijske glazbene izdavačke kuće Alfa-Matrixa i glavni urednik časopisa koji je uznemirio glazbenofilski svijet, još u srpnju izjavio da bi CD mogao preživjeti sljedećih pet godina ako promijeni format, jer ovakav kakav je sada više ne nudi dovoljno, pa će ga istisnuti "skidanja" s interneta.

To se, istaknuo je, ne tiče ograničenih posebnih serija koje će se nastaviti izdavati još godinama, jer nude i dodatnu vrijednost - materijale i spravice koji podižu cijenu samog glazbenog proizvoda. Također je tada najavio da će album kao takav i sam nestati u sljedećih pet godina, ako ne i prije, što, ističe, nije loše, nego je jednostavno razvojna faza prema nekoj novoj razini.

norio ohga

Čini se tako da su imali pravo oni koji su već u smrti Oca CD-a, Norija Ohge u travnju ove godine naslutili početak kraja tog formata, iako je on počeo još s jačanjem MP3-ja i osjetnijim padom prodaje CD koji je istaknuti od 2008.

Taj je dugogodišnji predsjednik Sonyja nazaslužniji za uspjeh te tvrtke, jer je prepoznao 1982. da je vrijeme za napuštanje vinila i početak ere CD-a. Ustrajao je na stvaranju formata velikog 12 centimetara na koji će stati cijela Beethovenova Deveta simfonija bez prekida. Prvi je CD opušten u prodaju bio "52nd Street" Billyja Joela i pet godina poslije novi je format posve nadvladao LP-jeve.

slusateljica Taj je trenutak označio kraj vinila, što je također teško palo mnogim ljubiteljima dobre glazbe koji su uložili mnogo novca u svoje gramofone.

Ali ta ljubav prema "pucketanju" s vremenom nije jenjala pa smo posljednjih godina svjedoci tiha povratka vinila u prodavaonice glazbe, doduše ograničenoga, ali ipak osjetnoga.

To znači da će se i CD zadržati u prodavaonicama još dugo nakon što im "pročitaju presudu", jer unatoč spoznaji da živimo u vremenu kad se stalno potiču i traže nekakve promjene, ljudi im zapravo nisu skloni.
 

glazbeni servis

Povezani članci

Who's Online

We have 352 guests and no members online