Pop Ljepotica i Rock'n'Roll Zvijer

SlashFergieKako prepoznati pravovjernog rockera? Vrlo jednostavno. Kao prvo, dotični će u vječnoj dilemi 'Beatlesi ili Rolling Stonesi?' bez imalo zadrške uvijek odabrati potonje. Drugo, svog će sugovornika po svaku cijenu pokušati uvjeriti da je totalno nepoznati album banda za kojeg ovaj nikad nije ni čuo najbolja rock ploča ikad snimljena. Treće, sam spomen blještavih mainstream pop zvjezdica njega će natjerati na bljuvanje. No, ne i gitarskog virtuoza Slasha (nekad glavnog gitaristu Guns 'n' Rosesa i Slash's Snakepita, a danas stalnog člana supergrupe Velvet Revolver). Naime, stari je cuger odlučio na proljeće ove godine izdati svoj prvi solo album na kojem će gostovati cijela plejada njegovih prijatelja i suradnika u rasponu od, kako sam kaže, 'Ozzyja Osburnea, pa sve do Fergie'. 'Kakva sad Fergie, dovraga & bestraga ?!', upitat će se onaj pravovjerni rocker s početka ovog teksta, trenutak - dva prije nego ga zgrozi spoznaja da je riječ o razuzdanoj pop princezi Stacy Ferguson poznatoj po radnom stažu otučenom u matičnim Black Eyed Peasima. No, prvotni šok i negodovanje vrlo će se brzo pretvorit u zdušno odobravanje nakon samo jednog preslušavanja najnovije Slashove singlice ...


POP LJEPOTICA I ROCK 'N' ROLL ZVIJER
 

 

Piše: Ante Čikotić Čiko


Na njenoj A - strani nalazi se 'Sahara', potpuno nova stvar na kojoj za mikrofonom gostuje japanska rock zvijezda Koshi Inaba, a koja će više nego dobro odraditi ulogu najavnog singlea za nadolazeći Slashov album.

 

Slash

 

Riječ je o masivnoj 'feel good' hard rock pjesmi koja se bez poteškoća može nositi sa bilo kojom od stvari na kultnom ''Appetite For Destruction'' albumu Guns 'n' Rosesa.

Znam da takve poredbe zvuče poput hereze, ali isto tako sam uvjeren i u to da stari majstor Slash još od dana provedenim u Gunsima iz svoje gitare nije uspio u samo jednoj pjesmi iscijediti ovoliku količinu monumentalnih riffova i ljepljivih gitarski fraza.

Još kad se na to nakalemi izniman vokal Koshija Inabae, nabrijani gitarski solo i čvrsta ritam sekcija, dobiješ stvar koja bez po muke može pomest apsolutno sve što je onaj nabiguz Axl snimio u zadnjih deset i kusur godina.

Međutim, čak i uz tako jaku A - stranu, pravo iznenađenje se ustvari krije na B - strani singlea. Crossoveri rapa i hard rocka / heavy metala već odavno nisu nikakva novost (sjetite se samo Aerosmitha i Run D.M.C.-ja ili pak suradnje Anthraxa sa Public Enemyjem, te Biohazarda sa Onyxom), ali ovo je bilo totalno neočekivano.

 

Fergie i Slash

 

Potpuno nova verzija ''Paradise Cityja'' na kojoj raspoloženom Slashu podršku daju nabrijani Cypress Hill i raspojasana Fergie koja poput prave rock and roll k*čke (u onom najpozitivnijem, Meredith Brooksovskom smislu te riječi) vrišti, grize, čupa i trga svoj mikrofon dajući urbi et orbi do znanja da je ona ipak puno više od lutkice sa naslovne strane modnog magazina.

Naime, prpošna je džepna Venera pop glazbe svojim iznimnim glasom uspjela udahnuti novi život u jednu od sve do jučer nedodirljivih rock himni.

Stoga, ako je istina da se dan poznaje po jutru, a cjelokupna ploča po njezinu najavnom singleu, friški bi se Slashov studijski projekt vrlo lako mogao pretvoriti u možda i najbolji rock album tek započete diskografske godine.

Što se pak mene osobno tiče, ne bi mi bilo mrsko da čujem Fergie u još kojoj od pjesama na njemu.

 

Fergie

 

Povezani članci

Who's Online

We have 244 guests and no members online