Žestoke cure, protagonistice novog domaćeg rock vala

Ž/BukaŽ/BukaNa prilično razvijenoj domaćoj underground sceni pojavilo se posljednjih godina nekoliko zanimljivih ženskih rock bandova. Nova generacija autorica nije dakako više zaokupljena romantičnim i patetičnim temama o ženama koje pate za voljenim muškarcem, već ponosno ističu svoju nezavisnost, dok njihova brojnosti i svježa poetika kao da dovode u pitanje patrijahat u underground rocku, post rocku, punku i ostalim „žešćim" glazbenim žanrovima. Odbacuje li to hrvatsko patrijahalno druptvo svoju staru, izlizanu "košuljicu", pitanje je za sociologe, ali jedno je nesporno: i kod nas, doduše s uobičajenim zakašnjenjem, stiže "girrrl riot" pokret koji je globalnom rock scenom počeo drmati već početko 90-ih. Rane Ž/Buke pokrenule su taj val. Odjednom su se pojavile vinkovačke Punčke, Kajla,.. Scena je dosta jaka, neki ljudi, pogotovo muškarci, skeptični su, ali kad nas čuju, onda se smrznu. Purgersko-dalmatinski bend Ž/Buka ovih dana broji posljednje dane svoga demo statusa. Tročlani bend čine gitaristica i pjevačica Eva, bubnjarka i pjevačica Sara (dugoraćanka na privremenom radu u Zagrebu, op.ur.), te basistica Ivona. Na nedavnoj devetodnevnoj balkanskoj turneji one su u 10 dana „otprašile" devet koncerata ...ŽESTOKE CURE


Ž/Buka: Nešto ispred tebe

Piše: Antonela Marušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ž/bukaStereotipe na domaćoj glazbenoj sceni već je šarmantno razbucala Ida Prester i njezina Lollobrigida s kojom je u već gotovo pet godina prošla put od kućnog lo-fi trash pop bendića do žestoke electro-rock atrakcije od koje ćemo tek u budućnosti imati što čuti.

Ida je duboko uronjena u supkulturu, pa je na ovu temu imala što reći.

- Činjenica je da smo prilično patrijarhalna sredina, tako tako ne misli - ili je Andrija Hebrang ili ne živi ovdje. Crkva ima strašno jak utjecaj, mediji su prilično seksistični, a žene se dijele na "trebe" i "gabore". Slika emancipirane žene svodi se na Gogu Bjondinu, a feministice na dlakavu lezbijku.

Takvo okruženje definitivno nije neki poticaj za ženske scensko-glazbene istupe izvan estradno-huljićevski-halter-štikla strandarda - započinje Ida priču o društvenim okolnostima iz kojih su iznikli ovi mladi bendovi.

Frontwoman Lollobrigide smatra da je u zaletu novi val "girl powera".

- To su vrlo mlade curke koje se usuđuju izići na stage i sasuti nam sve u lice. Neke od njih su jako talentirane i ako izdrže - napravit će puno. Sve su prištekane na myspace, internet, prate trendove, ne ovise o kontaminacijama okoline, imaju neki svoj svijet - tvrdi Ida.

Predstavljanje novih imena započet ćemo s purgersko-dalmatinskim bendom Žl/Buka koji ovih dana broji posljednje dane svoga demo statusa.

 

Ž/Buka

 

Ž/Buka je prepoznata na domaćoj, ali i sceni regije kao bend koji na zanimljiv način tretira post rock, pslhodehju i noise. Iza njih su već dva dema, no novi EP naslova "Nešto ispred tebe", snimljen u Kramasonlk studiju Hrvoja Nikšića, najbolje odražava njihovu frišku gjazbenu alkemjju.

Tročlani bend čine gitaristica i pjevačica Eva, bubnjarka i pjevačica Sara (dugoraćanka na privremenom radu u Zagrebu, op.ur.), te basistica Ivona.

Na nedavnoj devetodnevnoj balkanskoj turneji one su u 10 dana „otprašile" devet koncerata!

- To je pothvat na koji smo jako ponosne. Nismo nikad svirale toliko dana jedan za drugim. Tek sada osjećamo cijelu težinu ovog benda. Totalno se izbaciš iz ustaljene svakodnevice, osjetila sam kako se mijenjamo i razvijamo iz dana u dan. Čak se prestaneš brinuti o stvarima koje nisu vezane uz glazbu - pripovijeda nam bubnjarka Sara.

Nakon tri godine različitih mijena Ž/Buka je, slažu se Eva i Sara, na pragu svog novog početka.

 

Ž/Buka

 

- U fazi smo oslobođenja i akceleracije. Oslobađamo se od svega što je zadano, bile to norme sviranja ili prezentiranja, ali i vlastitih pritisaka i kočnica. Oslobodili smo svoju kreativnost, odbili od sebe forme i onda je naprosto došlo do ispuštanja onog što cijelo vrijeme držimo u sebi.

Pitamo Evu i Saru kako bi trebao zvučati njihov debitantskii album koji planiraju početi snimati ove godine.

- Ovo što smo odsvirali na EP-ju ide u potpuno obrnutom smjeru od onog što bi trebali raditi da se na brzinu svidimo svima. Otišli smo u fazu rušenja i dekonstrukcije iz koje bismo trebali izaći lagani i svoji.

Album će biti iskren, no kako će točno zvučati, teško je reći, jer i mi to još otkrivamo, pripovijeda Sara i dodaje kako je termin za snimanje albuma načelno do ljeta, a izlazak bi se mogao očekivati u jesen.

Sara i Eva vrlo osviješteno govore o dekonstrukciji forme, čime se upravo bave.

- Ušli smo u sferu apstrakcije i fluidnosti u kojoj eksperimentiramo, no ne namjeravamo zastraniti do krajnosti. Sve ćemo naposljetku ipak uvuči u neku razumljivu strukturu. Puštamo sebe da dišemo i osjećamo do kraja.

- Mislim da je dobar primjer jedna od pjesamas EP-ja "Ja sam uvijek na istoj liniji". Ona ima beat koji kao da prati otkucaje srca. Mislim da mi nismo direktni ni nametljivi. samo uplivamo u ljudske emocije, misli i kožu.

 

Ž/Buka

 

Teme novih pjesama Ž/Buke prizivaju neku novu ljudskost, ali govore i o temama ženske ljubavi i intime.

- Želim da se iskreno priča i pjeva o temama koje su toliko sveprisutne u našoj stvarnosti. Premalo je odgovornosti, svatko gleda sebe i u takvom ozračju samo tonemo kao bića koja imaju toliko emocija koje mogu dati i primiti.

Eva na svoj način tumači gay erotiku koja je još jedan zanimljiv element u njihovim pjesmama.

- Dosta ističem ženski spol i rod, baš s namjerom. Ja sam oduvijek htjela pisati o ženama i ženskoj ljubavi i da ona dođe do sfere javnog govorenja i izvođenja - naglašava ona.

 

Ž/Buka

 

Rane Ž/Buke pokrenule su taj val. Odjednom su se pojavile vinkovačke Punčke, Kajla,.. Mislim da ženska scena počinje nešto postizati, ima dosta ženskih festivala kao što su "vox Femine" i "Girls Are Wierd". Scena je dosta jaka, neki ljudi, pogotovo muškarci, skeptični su, ali kad nas čuju, onda se smrznu.

Povezani članci

Who's Online

We have 303 guests and no members online