Zanimljivosti..

Crna kobila

nickelbeckOk, riješimo to na samom početku: samo bi čovjek kojem je slon prdnuo u uho mogao tvrditi da su Nickelback najbolji rock band na svijetu. Pjesme su im do boli dosadne i nezanimljive, pjevač Chad Kroeger urla kao nekakva loša, seljačka, trailer trash kopija Eddiea Veddera, a i ostatak banda ima gadnih problema sa opakom krizom identiteta. Naime, nikako da se odluče bili zvučali poput depresivnog, introspektivnog (post) grunge sastava, ili bi ševili, lokali i vukli bijelo kao prava mačističko-seksistička cock rock horda. A čak i površni konzumenti suvremene popularne kulture znaju da je mješati grungea i cock rock isto kao popiti jogurt poslije obilate porcije čevapa sa ajvarom i kapulom – jedino što možete dobiti je ... opaki, gadni, poput dinamita glasni proljev.


CRNA KOBILA

Piše: Ante Čikotić Chiko

nickelbeckKako su onda Nickelback postali jedan od najpopularnijih, ako ne i najpopularniji rock band sjeverno od Rio Grandea?

Vrlo jednostavno, po drugi put su Amerima prodali ono što su im prije nekih dvadesetak godina vješto uvaljivali prčeviti hair metal kosijaneri – blijede, preproducirane hard rock albume sa gomilom do bola loših i dvije uistinu odlične pjesme, od kojih je jedna kao ljuti feferon žestoka rokačina, a druga grandiozna power balada podebljana srcedrapajučim spotom na MTV-ju.

Kad je takva formula palila kod Whitesnakea, Poisona, Motley Cruea, Gunsa i Skid Rowa, zašto ne bi i kod Nickelbacka?

Međutim, sudeći po njihovom novoj ploči retardirano-kaubojskog naslova 'Dark Horse', izgleda da su Chad Kroeger i njegova nadobudna ekipa j*bača bez pokrića sposobni napravit i nešto više od blijedog kopiranja poput starih reba izblijedjelih cock rock klišeja.

Naime, 'Dark Horse' je doslovno duplo bolji od svega što su Nickelback do sada snimili: umjesto jedne, na njemu se kriju dvije sjajne hard rock rasturačine (šminkerska 'Gotta Be Somebody' i izvrsna 'Just To Get High'). Isto tako, umjesto samo jedne, ''Dark Horse'' sadrži čak dvije sladunjave, bolne, 'larger than life' power balade ('I'd Come For You' i uistinu prekrasnu 'Never Gonna Be Alone').

Ma, kvragu, čak su i ostale pjesme više nego solidne (u prvom redu zabavna mačističko – seksistička dosjetka 'Something In Your Mouth' o 'posvuduši' koja jako dobro izgleda s, ahm, 'nečim' u ustima; te 'bonjovievska' 'If Today Was Your Last Day').

nickelbeck

Dio odgovornosti za tako dobre rezultate sasvim sigurno pada i na junačka pleća producenta Robert 'Mutt' Langea, studijskog čarobnjaka koji je već radio čuda na 'Pyromaniji' Def Lepparda i 'Back In Blacku' AC/DC-ja, a evo je sad uspio i u nemogućoj misiji nagovaranja Nickelbacka da se ostave post grunge prenemaganja i uhvate testosteronskog hard rock preseravanja.

Bit će zanimljivo vidjeti u kojem će se pravcu Chad Kroereg i ekipa dalje kretati.

Osobno, mislim da im ova uloga Poisona za novi milenij skroz dobro stoji.