Struja iz sunca i vjetra u dalmatinskim kućama

Iskoristite energiju suncaU Hrvatskoj će 2.099 kućanstava, od čega 664 u Dalmaciji, ugraditi opremu za korištenje obnovljive energije. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je u prosincu prošle godine natječaj za sufinanciranje programa korištenja obnovljive energije u kućanstvima na koji se javilo 50 lokalnih i regionalnih uprava, a prihvaćene su ponude njih 47 ...

REZULTATI NATJEČAJA FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Struja iz sunca i vjetra u dalmatinskim kućama

Piše: Lidija Gnjidić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Vrijednost investicije je 63,1 milijun kuna, od čega će Fond osigurati 40 posto, odnosno 23.8 milijuna, a ostalo su u svojim budžetima već osigurale lokalne samouprave.

Do 12.000 kuna moći će od Fonda, po pojedinom sustavu, dobiti građani koji žive u obiteljskim kućama, odnosno (po stanu) oni koji žive u stambenim zgradama, nakon što lokalne vlasti objave natječaje i odaberu korisnike opreme za korištenje obnovljivih izvora energije.

solarni kolektor

Najveći interes pokazan je za solarne toplinske kolektore - sufinancirat će se ugradnja njih 1511, kao i 455 kotlova na biomasu. Preostali projekti odnose se na ugradnju foto-naponskih sustava s akumulatorima za proizvodnju električne energije, što će dobiti 95 kućanstava, na 35 dizalica topline, a tri domaćinstva dobit će vjetrogeneratore.

Od spomenuta 664 dalmatinska kućanstva koja će energiju dobivati iz obnovljivih izvora energije, 36 ih je u Zadru, 65 u Makarskoj, 101 u Županiji šibensko-kninskoj, 135 u Splitsko-dalmatinskoj, po 25 u općinama Posedarje, Bibinje, Kolan, Pašman, Pa-koštane, Jasenice, Tkon i Primošten, 17 u općini Župa Dubrovačka, 30 u Zadarskoj županiji, 25 u gradu Pagu, te 80 u Dubrovniku.

Povezani članci

Who's Online

We have 471 guests and no members online