'Sveci' Ivana Perića (uskoro i u kinu u vašem gradu)

'Sveci' Ivana PerićaDućanin Ivan Perić ima novi dugometražni film – “Svece“! Magistar sociologije, niz godina prisutan u filmu i videu kroz Kino klub “Split”, gdje je 2008. završio Filmsku školu, dosad je iznjedrio nekoliko kratkometražnih ostvarenja (“Zastava“, “Duga svjetla“...) i dva dugometražna (“Romeo&Julio“, “Mjesto na kojem je umro posljednji čovjek“). Ideja za “Svece“, njegov diplomski rad na Umjetničkoj akademiji u Splitu pod mentorstvom Dana Okija, prilično je stara (scenarij je Perić napisao prije šest godina), a proizašla iz svakodnevnog života, ali i niskobudžetnih filmova tipa “Clerks“ Kevina Smitha i “Slacker“ Richarda Linklatera. - “Sveci“ su zapravo inspirirani serijalom filmova koji nisu snimani u Dalmaciji, osjećajem da postoji rupa u hrvatskoj kinematografiji s filmovima nesnimljenim u Dalmaciji, pogotovo ovog tipa – kaže Perić za Slobodnu Dalmaciju ..

FILMSKI 'SVECI' IVANA PERIĆA:

U mojoj komediji iz splitskih devedesetih glume Picasso, Ana Gruica, Vuco, duo Kuzma i Shaka Zulu..

Piše: Marko Njegić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Radnja se događa u drugoj polovici devedesetih koje su u filmu nostalgično prikazane i u filmu se ne radi o ratu, ali postoji nekoliko manjih trenutaka koji se odnose na kontekst vremena. Većina filmova u Hrvatskoj, u kojima se radnja odvija u devedestima, ratni su filmovi s velikom dozom drame. Mislio sam da bi bilo zanimljivo snimiti film u kojem se radnja također događa u devedesetima, ali koji je komedija – otkriva mladi filmaš iz Duća.

sveci ivana perića


Miris benzina s pazara auta

Ivan Perić- Ovaj film govori o splitskom điru, ali ne o pitarima cvijeća po kaletama, nego o drači uz makadam deset minuta od centra. Ne govori o mirisu ribe s peškarije, nego mirisu ćevapa i benzina s pazara auta. Ne govori o pijenju vina u konobi, nego jeftinog piva iza dućana. Ne govori o kamenoj kući na rubu vale, nego o neinkartanoj bespravnoj kući u predgrađu – precizira Ivan Perić, kojemu je današnji splitski đir drukčiji u odnosu na devedesete.

- U filmu postoji širok spektar glumaca s različitim pozadinama radi prikazivanja populacijske raznolikosti Splita i Dalmacije. Tako u filmu imamo profesionalce i glumce iz Gradskog kazališta “Mali Princ”- Omiš, Pučkog teatra Sinj, KUU “Sv. Kliment”, Pučkog teatra Proložac, Amaterskog kazališta Kaštela... Također, u “Svecima“ se pojavljuju i suvremeni splitski umjetnici kao što su Gildo Bavčević (koji je također i majstor tona na filmu), Vinko Barić, Hrvoje Cokarić, Nela Sisarić i drugi. Smatrao sam da bi interakcija glumaca iz raznih područja Dalmacije i raznih glumačkih i umjetničkih iskustava mogla učiniti film zanimljivijim i realnijim – objašnjava Perić, koji je pred kamere dovukao sve popularniju glumicu Anu Gruicu, kao i estradne zvijezde. Jedne od uloga, i to odvjetnika, imaju Kuzma&Shaka Zulu, ujedno autori, čini se, ugođajnog soundtracka, a tu je i Siniša Vuco, zakleti obožavatelj akcijskih filmova ...

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 475 guests and no members online