9. Dani kršćanske kulture

Dani kršćanske kultureOd 16. do 26. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku deveti put zaredom održava se međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture". Ovogodišnji program manifestacije "Dani kršćanske kulture" obilježit će velik broj kulturno javnih događaja koji će obogatiti kulturnu ponudu, a koji ove godine uključuje 70 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka.. Jedanaestodnevni program svečano će biti otvoren 16. ožujka u Splitu u crkvi sv. Frane na obali ...

9. Dani kršćanske kulture

Izvor: verbum.hr

U crkvi sv. Frane će biti predstavljena monografija Križnoga puta akademskog slikara Vasilija Josipa Jordana, autora Križnoga puta postavljena, čime će na osobit način biti obilježen pedesetogodišnji umjetnički rad Vasilija Josipa Jordana i iznova javnosti približen njegov sakralni biser - Križni put u crkvi sv. Frane.

Istoga dana manifestaciju će u Dubrovniku otvoriti dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, nakon čega će uslijediti otvaranje izložbe "Od Jeruzalema k svim narodima" prigodom 1700 godina od Milanskog edikta, koja ukazuje na bogatstvo arheoloških nalaza koji govore o povijesno-kulturnim okolnostima života prvih kršćana i širenja kršćanstva.

U nedjelju, 17. ožujka, svečano će biti otvoren i šibenski program manifestacije korizmenim koncertom klape Žrnovnica pod nazivom "Ja sam uskrsnuće i život" u katedrali sv. Jakova.

Nastojanje oko očuvanja hrvatske kulturne baštine u ovogodišnjem programu dolazi do izražaja kroz programe u Crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica i Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu gdje se njeguje spomen na Ivana Meštrovića, kao i u obilasku sakralne baštine Imote u organizaciji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika uz stručno vodstvo kustosa i povjesničara umjetnosti Ljubomira Gudelja te kroz razgledavanje kulturno-sakralnih spomenika splitske gradske jezgre u sklopu programa "Split - susret religioznog i svjetovnog" uz stručno vodstvo. O tom svjedoče i projekcije filmova o hrvatskoj glagoljici, koncert pučkih napjeva "Puče moj" u Splitu, Noć crkvenih muzeja u Dubrovniku itd.

Upoznavanje s temama i suvremenim autorima koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća svakako će obilježiti raznovrsni programi poput izložbi akademskih slikara Ane Marije Botteri Peruzović u Splitu i Luke Petrača u Dubrovniku, koncerti njemačkog crkvenog glazbenika, zborskog pedagoga i orguljaša Johanna Schmelzera te rumunjske violončelistice Melinde Dumitrescu u Splitu, koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra te koncert duhovnih skladbi u izvedbi dubrovačkih klapa i zborova u sklopu autorske večeri Krešimira Magdića u Dubrovniku, kao i koncert u izvedbi gudačkog kvarteta u sastavu Iskre Voltolini, Nataše Pušić, Ane Drobac i Danice Čelar u Šibeniku.

Na tom su tragu i autorska predstavljanja i nastupi teatrologinje i kazališne kritičarke prof. dr. sc. Sanje Nikčević koja će na Susretu s autorom progovoriti o svom životnom i autorskom putu, kanadskog pisca Michaela D. O'Briena koji će predstaviti novu knjigu "Očeva pripovijest", fra Nikole Mate Roščića koji će predstaviti trilogiju "Isus u islamu", "Isus u židovstvu" i "Revolucije razaraju Isusa Krista" itd.

Projekcije filmova "Put" Emilia Esteveza, kao i kultnog nijemog filma iz 1928. godine "Stradanje Ivane Orleanske" Carla Theodora Dreyera, dokumentarnih filmova o Miroslavu Bulešiću, Ivanu Bonifaciju Pavletiću, Josipu Stadleru i Nikoli Eteroviću na osobit način govore o vječnim temama, ljudskim sudbinama i svjedočenju.

Osobitost ovogodišnjeg programa je i u održavanju tečaja ikonopisa pod vodstvom ikonopisca Josipa Ružića, a tečaj će biti održan u Splitu u suradnji s Uredom za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije. Manifestacija, kao i ranijih godina, u svom programu povezuje i različite inicijative koje ukazuju na potrebu uzajamne pomoći i brige za bližnjega pa će u sklopu programa biti predstavljena organizacija Marijini obroci, a na njenom predstavljanju kojem će u ime hrvatske podružnice Marijinih obroka nazočiti Željka i Tihomir Markić, bit će prikazan i višestruko nagrađivani film "Dijete 31".

Na tom je tragu i film "Put dobrote - fra Miro Babić među Kenijcima" nastao u režiji Jakova Sedlara, a prema scenariju Anite Malenice. Po prvi put u programu nastupaju i korisnici, djelatnici i volonteri Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" iz Splita s predstavom "Svjetlo ljubavi", a program će priredbama obogatiti i dubrovački učenici te učenici Katoličke osnovne škole u Šibeniku koja će tom prigodom otvoriti svoja vrata javnosti. U sklopu programa predstavit će se i udruga mladih iz Splita Hrvatsko nadzemlje koja će ovom prigodom održati večer kratkih filmova i skečeva.

Ovogodišnji bogat program održava se u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom, te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava.

Međusobna suradnja različitih kulturnih i javnih institucija, kao i centara, udruga i inicijativa koje djeluju s ciljem izgradnje društva, a koje su se uključile u suorganiziranje pojedinih programskih sadržaja, daje posebnu dimenziju programu u kojem se stvaraju određeni kulturni mostovi, ne samo između sudionika programa i publike, nego i među različitim institucijama, što predstavlja velik doprinos na kulturnom polju.

U devetoj godini održavanja u sklopu manifestacije "Dani kršćanske kulture" bit će dodijeljena i tradicionalna nagrada "Andrija Buvina" za doprinos kršćanskoj kulturi, a ovogodišnja laureatkinja je povjesničarka i književnica Nevenka Nekić koja je uvelike obilježila kulturu uopće u proteklih pola stoljeća umjetničkoga rada.

Cjelokupan program ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" dostupan je na www.danikrscanskekulture.info .

Povezani članci

Who's Online

We have 250 guests and no members online