Trnbusi: 15. smotra dječjih crkvenih zborova

U Trnbusima je održana 15. smotra dječjih crkvenih zborova. Na smotri je sudjelovalo 9 zborova, a među njima je bio i zbor nape dugoratske župe Svetog Josipa. Smotri je prisustvovalo oko 1.300 duša, a druženje se nastavilo uz poljički stol koji su priredili mještani Trnbusa. Dugoratski dječji župni zbor među ostalim izveo je pjesmu ''Bože tebi pjevam ja'' koju je na klavijaturama pratila Maja Longin Bulić, a na gitari Ivana Matijević. U nastavku pročitajte osvrt Davora Grgata..

TRNBUSI

15. smotra dječjih crkvenih zborova

Piše: Davor Grgat, župa sv. Josipa

U čimatoriju Župne Crkve sv. Luke u Trnbusima, pred oko 1000 vjernika i obožavatelja lijepe pjesme, u subotu je održana 15. Smotra poljičkih dječjih crkvenih zborova. Na smotri su nastupili zborovi iz 9 poljičkih župa, i to: Dječji zbor Uznrsenja BDM iz Srijana-Dolac Gornji, dječji zbor župe Uznesenja BDM iz Tugara, dječji zbor župe sv. Mihovila ark. iz Kostanja i župa uznesenja BDM iz Podgrađa, dječji zbor župe sv. Josipa iz Dugog Rata, dječji zbor župa sv, Ciprijana  B. i M. iz Gata, dječji zbor župe Gospe od zdravlja iz Podstrana i dječji zbor domaćina, sv. Luke iz Trnbusa, a kao ovogodišnji gosti bili su dječji zbor župe Solinskih  mučenika iz Ninčevića.

U organizaciji župe sv. Luke u Trnbusima, a pod pokroviteljstvom Grada Omiša i Društva Poljičana, na ovom skupu našli su se i brojni svećenici, među njima i dekan Poljičkog dekanata don Vlade Đuderija, Veliki knez Društva Poljičana, Petar Rodić, mali knez Ante Markičević, dogradonačelnik Omiša Ivan Tomasović, gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, koji je u pozdravnoj riječi istakao, kako već 4 godine prati ovu Smotru, koja mu je u srce ušla kao rijetko koja, pa je sklom propustiti i omiški festival ali to mu su ne može desiti da propusti ovu dragu i nezaboravnu Smotru.

Dobrodošlicu nazočnima i ugodan boravak uz zahvalu na dobrom odazivu mještana iz svih krajeva Poljica, poželio je domaćin, don Domagoj Jelača, koji je i svečano otvorio ovu Smotru.

Obzirom da se na okupu po prvi put našao i Miro Bulj, saborski zastupnik, kojega sam pri završetku Smotre zamolio  da mi kaže kakvi su njegovi utisci, pa je rekao: - "Fanstatično, prekrasno. Ovo što se vidjelo večeras u Trnbusima, prikazan je život i običaji širom Poljica. Dječja pjesma koja je duhovne naravi, pokaziva to da bi mi odrasli trebali učiti od njih. Posebno me veseli što je veliki broj djece nastupio, i ovo je odlična manifestacija, koja je odlično izrežirana, pripremljena i nadasve  primjerno izvedena, što je za svaku pohvalu i preporuku da dođemo i dogodine...“.

Slavlje je u Trnbusima nastavljeno do dugo u noć, jer su vrijedni domaćini priredili i odličan domjenak sa soparnikom, pršutom, sirom te razna osvježavajuća pića i lubenice.