Papa Franjo proglasio Majku Terezu svetom

Lako je voljeti ljude koji su daleko, no nije uvijek tako lako voljeti one koji žive s nama ili blizu nas. Ne slažem se da sve što činimo trebamo činiti u velikom stilu. Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš i koliko to daruješ drugima. Ljudi su nerazumni, nelogični i orijentirani sami na sebe, voli ih unatoč tome! Dobro koje činiš, sutra će već biti zaboravljeno, čini dobro unatoč tome! Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari. Ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi. Osjećamo da su naša djela samo kap u moru. Ali more bi, bez naše male kapi, bilo bi manje more. Ne čekajte vođe, učinite to sami, od osobe do osobe. Svatko tko ti se približi neka ode od tebe bolji i sretniji...  

Mudre su to misli i riječi Majke Tereze, Agnes Gonxha Bojaxhiu, izvanredne žene albanskog porijekla koju je danas papa Franjo u Rimu i službeno proglasio svetom. Upečatljive su to minijature, ukrašene dubokim porukama, koje promoviraju ljubav i nesebičnost, tjeraju nas na razmišljanje te da postanemo bolji ljudi, baš kao što je i sama Majka Tereza činila svoj čitav život..

Papa Franjo proglasio Majku Terezu svetom

Sveta Majka Tereza (Skoplje, 26. 10. 1910. – Kalkuta, 5. 9. 1997.), rođena je pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu. 1950. osnovala je katoličku redovničku zajednicu “Misionari ljubavi prema bližnjem svom” u indijskoj Kalkuti i više od 45 godina služila siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Od početne male zajednice s vremenom su rasle tako da sada zajednica broji oko 5000 redovnica u 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.  

Majka Tereza nagrađena je Nobelovom nagradom za mir 1979. godine. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 19.10.2003., a papa Franjo danas (4. rujna) u Rimu novom sveticom Crkve.