Počeli 12. Dani kršćanske kulture

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 12. "Dana kršćanske kulture" svečano su otvoreni u subotu, 12. ožujka u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati, a manifestaciju je uz sudjelovanje predstavnika organizatora, pokrovitelja i gostiju otvorio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po otvaranju manifestacije u palači Milesi upriličeno je i otvaranje izložbe o utjecaju komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu Stepincu, a izložbu pod nazivom "Alojzije Stepinac u slici i riječi" otvorio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Željko Tanjić. U glazbenom dijelu nastupili su Marija Bašić Markotić na flauti te Ivanka Prusac na gitari. Istoga dana u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu u 18 sati započeo je i filmski program manifestacije projekcijom filma "Dominikanci u Hrvatskoj" autora Krešimira Čokolića, a uvodničarka u filmski program je Katarina Gugić. U velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu u 19 sati održan je revijalni koncert Hrvatskog katoličkog radija, organiziran u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Iz bogatog programa koji uključuje šezdeset različitih programskih sadržaja – izložbi, projekcija filmova, koncerata, tribina, muzejskih programa – koji je okupio više stotina sudionika i petnaestak institucija koje su se uključile u suorganiziranje pojedinih programskih sadržaja, zajednički tkajući program naslonjen na bogatu baštinu koja stoji u temeljima hrvatskog i europskog identiteta, izdvajamo koncertnu praizvedbu opere "Diva Grabovčeva" u Dubrovniku koju će pod ravnanjem mo. Domenika Briškija izvesti Akademski zbor Pro Musica, Zbor glazbene umjetnosti, solisti i Dubrovački simfonijski orkestar.

Izvor: DalmacijaNews

Diva GrabovčevaU Dubrovniku će 12. ožujka u crkvi sv. Dominika u 20 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncertna praizvedba opere "Diva Grabovčeva" koju će pod ravnanjem mo. Domenika Briškija izvesti Akademski zbor Pro Musica, Zbor glazbene umjetnosti, solisti i Dubrovački simfonijski orkestar.

Šibenik će svečani program manifestacije započeti u katedrali sv. Jakova 12. ožujka u 19 sati korizmenim koncertom sakralne glazbe u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora IV. gimnazije "Marko Marulić" iz Splita pod vodstvom prof. Tomislava Veršića, zborova osnovne i srednje glazbene škole "Ivana Lukačića" iz Šibenika pod vodstvom profesorica Ane Gović Blaće i Marica Berić te Gradskog komornoga orkestra Šibenik pod vodstvom prof. Ive Lise.

Ovogodišnji bogat program od 12. do 22. ožujka održava se u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Bogat program koji uključuje šezdeset različitih programskih sadržaja – izložbi, projekcija filmova, koncerata, tribina, muzejskih programa – okupio je više stotina sudionika i petnaestak institucija koje su se uključile u suorganiziranje pojedinih programskih sadržaja, zajednički tkajući program naslonjen na bogatu baštinu koja stoji u temeljima hrvatskog i europskog identiteta.

U sklopu manifestacije "Dani kršćanske kulture" bit će dodijeljena i tradicionalna nagrada "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a ovogodišnji laureat je akademski slikar Josip Botteri Dini kojemu će nagrada – plaketa s detaljem vratnice splitske katedrale, djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića, biti uručena na svečanom zatvaranju u Splitu 22. ožujka.

Ulaz na sve sadržaje programa je slobodan za posjetitelje. Cjelokupan program ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" dostupan je na www.danikrscanskekulture.info