Trnbusi: Smotra dječjih poljičkih crkvenih zborova

Smotra dječjih poljičkih crkvenih zborova u TrnbusimaU organizaciji Društva Poljičana "Sv. Jure" - Priko u Trnbusima je održana deseta - jubilarna Smotra dječjih poljičkih crkvenih zborova, na kojima su nastupili zborovi iz Podstrane, Srijana, Tugara, Dugog Rata, Donjeg Doca i domaći zbor - Crkve sv. Luke iz Trnbusa, a kao gosti bili su: Zborovi iz Katuni-Kreševo, te debitanti župe Bitelić-Zasiok i gosti iz Župe Sv. Martina Biskupa iz Donje Voće, iz Varaždinske županije ...

TRNBUSI

Smotra dječjih poljičkih crkvenih zborova

Tekst i slike: Davor Grgat

Pored brojnih izvođaća programa i gostiju, nazočnima se obratio Veliki poljički knez, Petar Rodić, poljički dekan don Vlado Đuderija, kao i don Ivan Kovačević - domaćin ovih Susreta, koji su konstantirali sve veću masovnost, posebice sve veću zainteresiranost mladeži da putem crkvenih zborova sudjeluju u plemenitom cilju, njegovanja i očuvanja poljičke baštine.

Smotra dječjih poljičkih crkvenih zborova u Trnbusima

Na dobroj organizaciji i pozivu da iz daleke Varaždinske županije nazoče ovim susretima, zahvalio se je don Josip Drvodjelić, župnik Župe sv. Martina Biskupa iz Donje Voće i proglasio Susrete otvorenim.

Obzirom da ovi Susreti nemaju natjecateljski karakter, na kraju ovoih tredicionalnih - desetih po redu Susreta, svim sudionicima programa uručene su Zahvalnice, a nakon toga marljivi domaćini pripremili su domijenak.

Smotra dječjih poljičkih crkvenih zborova u Trnbusima

Nakon samih Susreta, obratio sam se don Josipu Drvodjeliću, župniku Župe Donja Voća, da nam kaže koja je to ljubav, koja ih je tako daleko vodila do Srednjih Poljica, rekli bismo skoro do juga Lijepe naše, pa je rekao:

"Naša Župa je posvečena Sv. Martinu Bikupu. Župa se nalazi 18 km od Biskupijskog središta Varaždin, i 15 km od Lepoglave, dakle u sjevero-zapadnoj Hrvatskoj, na granici sa Europskom unijom. Naš dječji crkveni zbor, djeluje već dvije godine , a zove se "Glasnici ljubavi i mira".

Smotra dječjih poljičkih crkvenih zborova u Trnbusima

Došli smo na poziv gosp. Petra Rodića, da sudjelujemo na ovoj Desetoj jubilarnoj Smotri dječjih crkvenih zborova. Budući, da je Petar povezan sa našom Župom, jer je njegova supruga rodom iz naše župe, dakle on je Voćanski zet, pa je želio da ove godine i mi budemo prisutni na ovoj velikoj svečanosti - glazbe i prijateljstva".

Izgleda da ni Vi niste ranije bili u Poljicima, pa kakve utiske nosite?

"Prvi put sam ovdje, rekli bi u Dalmatinskoj Zagori, odnosno u Poljičkoj Republici, i stoga sam radostan i sretan. Kraj vam je preekrasan, krševit, ali s druge strane doista ljudi su otvorena srca, i evo to nas je oduševilo. Bez obzira što smo mi već surađivali, prije nekoliko godina također s jednim svećenikom koji je rodom iz ovoh krajeva, don Ivanom Simunićem, koji je sada u Vinišću, bili smo njegovi gosti.

Smotra dječjih poljičkih crkvenih zborova u Trnbusima

I što da kažem, naši utisci su takvi da nestrpljivo čekamo da nas i idućih godine netko pozove iz ovih krajeva, a mi ćemo se, to govorim u ime žitelja naše Župe, rado odazvati. I ne samo to. O ovim našim utiscima rado i s velikim zadovoljstvom ćemo prepričavati žiteljima u našoj Voći..." kazao je pored ostaloga don Josip Drvodjelić, koji nam je zatim kazao da su danas poslije podne bili u Dućama na kupanju, pa je i to jedan od razloga više da iz Poljica otiđu zadovoljni.

Smotra dječjih poljičkih crkvenih zborova u Trnbusima