Dodjelom nagrada Andrija Buvina završili 9. Dani kršćanske kulture

Dani kršćanske kultureU utorak, 26. ožujka svečano su zatvoreni 9. "Dani kršćanske kulture" u Splitu, a tom prigodom dodijeljena je i nagrada "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi književnici i povjesničarki Nevenki Nekić, jer je svojim požrtvovnim i nesebičnim radom zadužila hrvatsku kršćansku kulturu i kršćansku javnost obogativši riznicu hrvatske kršćanske umjetničke baštine djelima neprolazne vrijednosti, a program je pjesmom na izvrstan način obogatila muška klapa Žrnovnica izvodeći tradicionalne pučke korizmene napjeve i skladbu "Panis angelicus" Césara Francka ...

ZAVRŠILI 9. DANI KRŠĆANSKE KULTURE

Izvor: Verbum.hr

Marin BarišićSvečanom zatvaranju u dvorani Ivana Pavla II. u splitskoj Nadbiskupiji domaćin je bio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, koji je tom prigodom istaknuo kako manifestacija "Dana kršćanske kulture" i u svojoj 9. godini održavanja pridonosi tome da postanemo svjesniji kulturnog bogatstva koje baštinimo, a koje bismo trebali više cijeniti.

Čestitajući organizatoru manifestacije nakladnoj kući Verbum, istaknuo je kako je dala ozbiljan zadatak publici da u jedanaest dana pohodi tako velik broj sadržaja.

Splitsko-dalmatinski dožupan Visko Haladić istaknuo je važnost održavanja ovakvih manifestacija koje čuvaju tradicionalne vrijednosti, a savjetnik gradonačelnika grada Splita Ivan Veštić izrazio je ponos što se najveći dio programa održava upravo u Splitu i što svjedoči o bogatstvu njegove kulture.

Nevenka Nekić primivši nagradu Andrija Buvina rekla je: "Ovo mi je najveće priznanje u životu, ona je mjerljiva za nešto što je nemjerljivo. A, upravo duša je nemjerljiva. Smatram da nisam najvrjednija i da ima puno kvalitetnijih ljudi, ustrajnih na promicanju nečega što se mnogi trude da umre, a to je Vječnost".

Govoreći o Europi, čiji smo oduvijek dio, a koja nam je odškrinula vrata da uđemo u to zajedništvo, rekla je kako će morati širom otvoriti vrata kad vide koliko je bogatstvo kulture koju hrvatski narod sa sobom nosi stoljećima.

9. Dane kršćanske kulture zatvorio je ravnatelj manifestacije Miro Radalj koji je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli u njenom održavanju, a osobito zahvaljujući doprinosu više od 300 sudionika programa.

"Sjećajući se početaka nisam mogao ni zamisliti da ću ovo izgovoriti, ali sada vas pozivam na jubilarne 10. Dane kršćanske kulture 2014. godine" rekao je Radalj.

Nevenka Nekić


NAGRADA "ANDRIJA BUVINA"

O dobitnici nagrade Nevenki Nekić

Nevenka Nekić rođena je u Zagrebu 8. svibnja 1942. godine. Na Pedagoškoj akademiji završila je povijest i hrvatski jezik, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povijest i bibliotekarstvo. Radila je kao profesorica u Zagrebu i okolici, a od 1978. bila je profesorica u Klasičnoj gimnaziji i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu gdje je i umirovljena 2000. godine.

U književnosti se javila 1978. godine novelom "Jedan dan maloga čovjeka" i od toga vremena neprekidno surađuje u velikom broju časopisa. Piše pripovijetke, novele, eseje iz područja likovne umjetnosti i književnosti, polemičke i političke članke, povijesne tekstove, pjesme, drame, putopise, romane i lirsku prozu. Do sada je objavila više od trideset knjiga koje pripadaju lijepoj književnosti ili dokumentarnim sadržajima, a  među kojima su i "Vukovarske elegije", "Poljubac antike", "Hobotnica" I. i II., "Kardinalovo srce", "Demon i Sveta Krv", "Jean ili miris smrti" itd.

Sama je zastupljena u desetak antologija, a priredila je više knjiga o znamenitim osobama poput Vinka Paulskog, Ivana Burika i Josipa Horvata. Ostvarila je pedeset i pet dokumentarnih filmova iz kulturne baštine hrvatskoga naroda u serijalima "Povijest ženskim rukopisom", "Legende i kronike", "Hrvatsko podmorje" i "Ušća hrvatskih rijeka" kao i niz emisija iz povijesti i literature na raznim radio-postajama. Bavi se slikarstvom i do sada je imala tridesetak samostalnih i skupnih izložbi.

Dobitnica je više nagrada među kojima i Državne nagrade Republike Hrvatske Ivan Filipović za djelatnost na polju odgoja i kulture 1998. godine.

Članicom je više društava među kojima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u iseljeništvu (Švicarska), Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Matice hrvatske, Društva hrvatsko-slovačkoga prijateljstva,  Matice slovačke, Društva Napredak, Hrvatske Paneuropske Unije, čija je dopredsjednica.  

Who's Online

We have 544 guests and no members online