Plavi div i hrvatski patuljak

IBMUmjesto blesavih ideja o "dovođenju Googlea" ili "prodaji otoka Billu Gatesu", naši ministri trebali bi se obratiti IBM-u, koji je već 70 godina prisutan u Hrvatskoj. IBM, naime, ukida 78 posto radnih mjesta u SAD-u, seleći poslovanje u druge zemlje. Zašto ne i u Hrvatsku?, pita se Oleg Maštruko, urednik časopisa Mreža i Bug u svibanjskom izdanju Banka magazina ...

VLADA I ICT

Plavi div i hrvatski patuljak

Izvor: Banka magazin

Poslovi IBM-a i sličnih kompanija sele u kraljevstva outsourcinga – ponajprije Indiju, ali i zemlje kao što su Rumunjska, Vijetnam, Tajland.

oleg maštrukoMaštruko se pita može li Hrvatska iskoristiti tu novu globalnu preraspodjelu rada i nametnuti se kao odredište atraktivno za bilo kakav oblik posla.

"Nažalost, IBM-ova afera samo pokazuje kako smo globalno beznačajni i samo slijedimo trendove koje drugi nametnu, a i to s godinama zakašnjenja".

A IBM je, piše Maštruko, tvrtka koja je u našoj zemlji prisutna oko 70 godina.

"Ako zanemarimo moguće ili očekivane promjene, reorganizaciju ili taktičko preusmjeravanje IBM-ova hrvatskog ureda, ostaje pitanje je li, i po čemu, Hrvatska atraktivna za preseljenje makar i mikroskopskog dijela globalnih operacija kompanije kao što je IBM? Nažalost, i ovdje je odgovor negativan".

Po Maštrukovom mišljenju, upravo je IBM, s dugom prisutnošću u Hrvatskoj, tvrtka oko koje bi trebali oblijetati naši ministri i savjetnici za investicije, umjesto blesavih ideja o "dovođenju Googlea" ili "prodaji otoka Billu Gatesu".

"Ovo je trenutak kada treba reagirati!", zavapio je "zli luđak".
 

IBM - Pink Panther

Povezani članci

Who's Online

We have 201 guests and no members online