IT-u niži porez u zamjenu za nova radna mjesta?

Vlada je prvi put prepoznala da osim u poljoprivredi i turizmu mnogo novih, malih poduzetnika s velikim potencijalom rasta i zapošljavanja ima i u domaćoj IT industriji. Novi prijedlog izmjena Zakona o poticanju investicija, prođe li Sabor, malim će IT poduzetnicima otvoriti priliku da ostvare poreznu olakšicu od 50% na porez na dobit već za ulaganja od 50 tisuća eura, i to isključivo u zamjenu za otvaranje 10 i više novih radnih mjesta. U udruzi Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) oduševljeni su prijedlogom zakona. Prema podacima CISEx-a hrvatska IT industrija lani je po prvi put probila milijardu eura prihoda, točno 7,74 mlrd. kuna, dok joj je izvoz skočio na 2,41 mlrd. kuna. Te su tvrtke lani otvorile 1341 novo radno mjesto. Generator tog rasta pak mahom su mikro i male IT tvrtke, uglavnom softverske, koje su orijentirane k izvozu. Iako su te tvrtke pritisnute u posljednjih godinu i pol dana problemima, poput nedostatka radne snage koji se odrazio i na brzinu rasta, IT industrija jedina je u Hrvatskoj s dominantno domaćim kapitalom, velikom likvidnošću, malom zaduženošću i iznimno velikim interesom za ulaganja. Tajana Barančić, predsjednica CISEx-a, kaže da bi s izmjenama zakona značilo da će softverska tvrtka koja uloži 50 tisuća eura u dugotrajnu imovinu i otvori deset novih radnih mjesta s bruto plaćom od 15.000 kuna (cca 3,6 mil. kuna investicije) na temelju zakona moći koristiti poticajne mjere do 45 posto investicije (mali poduzetnik) što je 1,62 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik.

Izvor: Poslovni dnevnik

tajana barančić"Taj iznos tvrtka će koristiti kroz nekoliko mjera, od kojih je najizdašnija mjera smanjene stope poreza na dobit za 50 posto, jednokratni bespovratni poticaji za nova radna mjesta, jednokratni poticaji za usavršavanje novih radnika te eventualno kroz bespovratna sredstva u iznosu od 20 posto nabavne vrijednosti ulaganja u opremu za istraživanje i razvoj koja je visoke tehnologije", pojašnjava Barančić.

Kaže i da se poduzetnicima koji imaju manje od devet zaposlenih, tzv. mikropoduzetnicima, a takvi su iznimno česti u IT-u, omogućuje da tri nova radna mjesta više ne moraju otvoriti u jednoj već u tri godine kao i da kupuju rabljenu opremu, staru do pet godina, a ne isključivo novu.

Povezani članci

Who's Online

We have 166 guests and no members online