Goran Vojković: Kakvu ste Hrvatsku sanjali, a kakvu dočekali?

Razmislimo o Hrvatskoj. Hrvatskoj kakvu smo željeli i kakvu smo dobili. Usporedite želje i htijenja iz 1995. sa sadašnjošću 2015. I vizijama kako će Hrvatska izgledati za deset ili dvadeset godina. To je pokušao Goran Vojković u svom komentaru na stranicama Indexa..

"Nemoguće je mlađim generacijama objasniti kako je to bilo živjeti do Oluje, kako je autobusom od Splita do Zagreba trebalo i devet i pol sati. Vrijeme za koje danas prijeđete Atlantik. Kako je to kada na stotinama kilometara linije razdvajanja ne znate kada će pijani s druge strane pripucati. I kako tužno izgleda ljeti jadranska obala bez turista. I kako je bilo pod redukcijama u Dalmaciji do akcije Maslenica, struje tek nekoliko sati dnevno. I zato Oluju treba obilježiti. Tada smo dobili šansu postati normalna država. Treba se sjetiti i onih koji se nisu vratili – ostaviti cvijeće uz mramorne ploče s imenima. Nažalost, previše je tih imena mladih ljudi čiji su životi završili tih godina. Biti će ugodna večer čini se – prošetajte se do spomenika danas ako vam je blizu. Sjetite se onih koji su dali živote da bi danas slobodno šetali. Mnogi su poginuli za ovu Hrvatsku. Mnogi su robijali za ovu Hrvatsku. Mnogi su i maštali za ovu Hrvatsku, ne dočekavši 1990. godinu. No, sasvim sam siguran da nitko osim lopova nije razmišljao o ovakvoj Hrvatskoj kakvu smo dobili. Opljačkanu, depresivnu, gotovo bez radnika, s dijasporom koja raste više nego kada smo bili pod Beogradom ili Bečom..."

ŠTO NISMO NAUČILI OD OLUJE

Kakvu ste Hrvatsku sanjali, a kakvu dočekali?

Piše: Goran Vojković / Index.hr
Izvor: Index.hr


Oluja je bila briljantno politički i vojno vođena. Od pripreme do izvršenja. I znate što je problem? Ništa što smo primijenili i znali primijeniti u Oluji nismo primijenili kasnije u civilstvu. Znali smo se u ratu ponašati upravo kako treba – i to smo sve u par godina nakon rata zaboravili. Postali smo uvelike nacija poreznih parazita, nacija koja se plaši promjena, nacija koja se plaši svijeta koji se upravo tih 90-tih rodio.

Naš temeljni problem jest – zašto Hrvatska nije nastavila upravo onako kako je vođena u Oluji! Ne naravno vojno, jer smo to odradili, ali gospodarski: prihvatiti nove ideje, prihvatiti nove savjete, iskoristiti sve resurse, osloniti se na domaću pamet i za važne projekte – birati najbolje od nas ma kojoj god grupaciji pripadali! I biti častan i plemenit u osobnom i javnom djelovanju.

sušak

Umjesto da krenemo graditi Hrvatsku, upravo onim vrlinama kojima smo je oslobodili, upravo otvaranjem umova novim idejama, novim tehnologijama, i novim taktikama, ovaj puta gospodarskim – dopustili smo postati mali, jalni i jadni narod, u kojemu većina uopće ne privređuje već ovisi o drugima. I u kojemu su junaci, vođe i lideri postali lopovi sa preskupim satovima ili nesposobnjakovići koji sanjaju položaj da bi se dočepali službene crne limuzine.

Državu smo dobili, ali pregazili smo i putem izgubili upravo ona načela i one vrline koje su dovele do toga da smo državu dobili i u ratu pobijedili. Prisjetiti se dakle tih vrlina i tih vještina, jer one su upravo te koje nas mogu izvući iz problema u kojima se nalazimo. I upravo poštivanje tih vještina i vrlina razlikuje državnike od političara. Kako su izbori blizu – pitajte i razmišljajte i tražite odgovore. Ako nešto ne napravimo, grčki scenarij nam je izgledan. Moramo se pomaknuti..

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 151 guests and no members online