Naš čovjek u Zagrebu: Radit ćemo sve lošije poslove

rad na visiniPrognoza akademika Ive Šlausa, predsjednika Svjetske akademije znanosti i umjetnosti, da će u idućih 20 godina nestati gotovo 50 posto danas poznatih zanimanja, možda je malo radikalna, ali je dobrim dijelom točna. Većina od tih 50 posto zanimanja koja će zbog tehnološkog napretka "propasti", neće u stvari nestati, nego će jednostavno manji dio ljudi raditi na tim poslovima. Naravno, postoji mogućnost novog dramatičnog tehnološkog "skoka" koji će iznova redefinirati gospodarstvo, no za sada nema na vidiku takvog revolucionarnog izuma..., piše Frenki Laušić na stranicama Slobodne Dalmacije ...

Radit ćemo sve lošije poslove

"U 21. stoljeću znanstvena politika je temelj ukupne politike, jer znanost ulazi u sve. Stalno govorim studentima da politika prodire u sve, ali sve prodire u politiku, a znanost je glavna u tome", kaže akademik dr.sc. Ivo Šlaus

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Osim toga, za dvadesetak godina će azijska i afrička jeftina radna snaga doći na razinu plaćenosti europskih radnika, pa će se dio industrije i pripadajućih poslova opet moći (zbog veće konkurentnosti) vratiti u Europu i SAD. U međuvremenu će većina stanovništva tih država morati prijeći u uslužne djelatnosti u kojima će rasti potreba za medicinskom i socijalnom skrbi starijih osoba.

U anglosaksonskim medijima sve češće se mogu pronaći reportaže o muškarcima srednje dobi, bijelcima i crncima, koji polako, poniženi i povrijeđeni, umjesto rada u brodogradnji, automobilskoj industriji i građevini, počinju prihvaćati poslove skrbi o starijim i nemoćnim osobama. To su slabije plaćeni i poslovi na određeno vrijeme, pa sa sobom nose i egzistencijalnu tjeskobu.

neizvjesnost

I to je ono negativno u prognozi akademika Šlausa - kada je u pitanju najširi sloj građana, "nestala" zanimanja, odnosno nestala radna mjesta, u idućih će 20 godina u Europi zamijeniti poslovi koji su slabije plaćeni.

To ne može promijeniti ni najbolje ciljano tržišno usmjereno školstvo, premda promjene u tom smjeru mogu samo pomoći.

Povezani članci

Who's Online

We have 182 guests and no members online