Vlada predložila novi zakon o poticanju investicija

poticanje proizvodnjeVlada je predložila novi zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. Uz tak zakonski akt, Saboru su predložene i izmjene i dopune Zakona o trošarinama. Cilj ovog zakona je zaustaviti rast nezaposlenosti i potaknuti poslodavce da otvore nova radna mjesta. Tako će, uz uvjet da zaposli najmanje pet osoba, država poslodavcu idućih 10 godina naplaćivati samo polovicu poreza na dobit. Ukoliko uloži jedan do tri milijuna eura i zaposli minimalno 10 radnika porez će mu se smanjiti za 70 posto. U potpunosti će biti oslobođen plaćanja poreza na dobit u idućih 10 godina ako investira više od tri milijuna eura i zaposli barem 15 ljudi ...

KAKO PRIVUĆI NOVE INVESTICIJE I RADNA MJESTA

Čini se više da se investicije spriječe, nego omoguće

Izvor: Hina, MB

lena lozićU Hrvatskoj se znatno više čini da se investicije spriječe nego da se omoguće, a jedan od razloga je taj što je sustav javne uprave postavljen tako da u investicijama traže negativnosti i izbjegava preuzimanje odgovornosti, rekao je ministar Čačić.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naglasio je da Vlada predlaže uvođenje poticaja za mikropoduzetnike, za nova zapošljavanje te carinske poticaje, do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Prijedlog uz ostalo predviđa umanjenje za 50 posto poreza na dobit za investicije mikropoduzetnika u visini protuvrijednosti od najmanje 50 tisuća eura, za razdoblje od pet godina uz uvjet otvaranja tri radna mjesta unutar godine dana od početka investicije.

poticanje mikropoduzetnika - 'Do sada su najveći korisnici poticaja u Hrvatskoj bili veliki trgovački lanci, a namjera Vlade je usmjeriti poticaje prema poduzetništvu i proizvodnji' - rekao je Maras.

S ministrom Marasom mogli bi, po nekim najavama iz dobro obavještenih SDP izvora, uskoro u Dugom Ratu popričati o problemima koje more poduzetnike, te što Vlada namjerava učiniti u njihovom otklanjanju.

Povezani članci

Who's Online

We have 299 guests and no members online