Iz Regije..

Golobradi pljačkaši teroriziraju Omiš

provalnikMještani grada na ušću Cetine ogorčeni inertnošću institucija koje ne mare za njihove muke. Golobradi pljačkaši teroriziraju Omiš. I nikom ništa! - Noćima ne spavam, ispod kreveta sam spremio letvu jer još jednu pljačku svog doma neću dopustiti - riječi su Omišanina koji je, nemoćan da drukčije riješi svoj problem, u pomoć pozvao Slobodnu Dalmaciju. Pridružili su mu se i članovi još nekih omiških obitelji, koje su do jučer sve bile sretne na svoj način, da bi danas, po nesreći koja im se dogodila, nalikovale jedna drugoj ...

OMIŠ

Golobradi pljačkaši teroriziraju Omiš

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


provalnikIz straha za vlastitu sigurnost željeli su ostati anonimni (podaci su poznati redakciji), barem dok se i drugi njihovi sugrađani ne okuraže pa zajedno, brojčano nadmoćniji, još jednom stupe u javnost uvjereni kako jedino preko medija mogu stati na kraj bandi golobradih pljačkaša koja mjesecima terorizira grad na ušću Cetine.

- Više od sto teških pljački ti su banditi izveli u posljednje vrijeme. I nisu, da se odmah razumijemo, u pitanju nerazjašnjeni slučajevi. Svi počinitelji su dobro poznati, neki su i višekratno procesuirani, ali na koncu, nekim čudom, uvijek budu oslobođeni. A čim iz pritvora stupe na slobodu, nešto opljačkaju - tvrde naši sugovornici.


Uzeti zakon u svoje ruke?

Očajni su, ljuti i rezignirani. Očajni jer su im pljačkaši odnijeli znatne količine novca i raznih obiteljskih vrijednosti, ponajprije zlatninu. Ljuti jer bi najradije, s obzirom na to da znaju tko ih je pokrao, sami zakon uzeli u svoje ruke. A rezignirani jer država, njihov je stav, ne čini ništa da ih zaštiti.

- U policiji mi je rečeno, i to u dobroj namjeri, da sam obiđem radnje koje se bave otkupom zlata kako bih ušao u trag ukradenoj robi. Pa sam to i napravio, došao sam čak i do zlatarnice koja je otkupila ukradeno mi zlato, no tamo mi je, nakon što su me provjerili da nisam slučajno policijski inspektor, rečeno da oni odmah po otkupu zlato tope i da ga je nemoguće dobiti natrag - govori mladi otac čiju su kuću pljačkaši orobili usred bijela dana.

Letva mu je, kaže, jedino oružje jer se pištolj, iako je bilo i takvih prijateljskih prijedloga, ne usuđuje nabaviti. Zna čovjek, baš kao i ostali, priznajući nam da su bili u istoj dilemi, da pištolj kad-tad opali.

- Mi smo kupili sprej za samoobranu - u priču se uključuje kćerka jedne od oštećenih, dok pored nje dragovoljac Domovinskog rata i umirovljeni časnik Hrvatske vojske nemoćno odmahuje glavom. Njemu je i hladnog i vatrenog oružja dosta za dva života.

- Nije meni toliko što su me opljačkali. Nije mi ni do ukradenog medaljona koji je 500 godina bio u mojoj obitelji. Ali to što su mi ušli u kuću, što su mi oskvrnuli dom, unijeli nemir u obitelj, nešto je što tim momcima ne mogu oprostiti. Troje male djece imam, život im se sasvim promijenio otkako smo opljačkani, i u psihologa sam ih vodio... - govori nam razvojačeni branitelj.

Pljačkaši su, rekosmo, evidentirani. Djela su, barem ova što im ih naši sugovornici stavljaju na teret, priznali. Pa i više od toga. U postupku je, a vaš je reporter na uvid dobio i sudsku dokumentaciju, utvrđeno da su odgovorni i za neke pljačke u Splitu. No, u zatvoru nisu. U popravnome domu su, hvala na pitanju, bili. I vidimo kako ih je popravio.

provala

Opljačkani Omišani nisu, međutim, ogorčeni samo na pravosudni sustav koji je, ističu, kao stvoren za maloljetne kriminalce. Kradljivcima se, naime, izlazi ususret, pokušava se proniknuti u razloge njihova ponašanja (i u ovom slučaju riječ je o djeci iz krajnje disfunkcionalnih obitelji), dok za pokradenoga nitko ne mari.

- Rečeno nam je da ih privatno tužimo. I sigurno bismo na sudu dobili. I što onda, odakle bi nam oni štetu nadoknadili?! - žale se Omišani i tako dolaze do druge mete svog ogorčenja.

A to je Centar za socijalnu skrb. Ta je institucija, po njima, sasvim besmislena. Barem u ovom slučaju.

- Svaki mjesec njihove obitelji uredno dobivaju socijalnu pomoć, što znači da se i od naših plaćenih poreza odvaja da bi njima bilo bolje. I neka je. A oni nas nakon toga još i kradu te žive, a to će vam potvrditi koga god u Omišu upitate, bolje od većine. Pogledajte im samo vozni park, pa će vam sve biti jasno - uvjeravaju naši sugovornici.

Policajci s kojima su kontaktirali daju im moralnu podršku. Iako bi im, priznali su, najradije posudili pendrek. I njima je, naime, puna kapa hvatanja uvijek istih kriminalaca. Koji se na slobodi nađu i prije nego što izvješće o njihovu uhićenju bude napisano.

Iz ureda Općinskog državnog odvjetnika za mladež jednoj od oštećenih obitelji 1. veljače upućen je dopis u kojemu, među ostalim, stoji kako ‘u svezi kaznene prijave Policijske postaje Omiš, koja je podnesena i zbog kaznenog djela teške krađe “sukladno Zakonu o sudovima za mladež nema osnove za daljnje vođenje kaznenoga postupka protiv maloljetnog N.N. “jer smo ocijenili da daljnje postupanje ne bi bilo svrhovito, a ovu odluku smo donijeli iz razloga što mu je već pravomoćno izrečena maloljetnička sankcija upućivanja u odgojni zavod”.

policija

Socijalna pedagoginja je pak u svom iskazu ustvrdila kako rečeni maloljetnik treba ponovno (kao dječak proveo je već neko vrijeme u odgojnim domovima, op.a.) biti izdvojen iz obitelji, ali ovaj put smješten u ustanovu zatvorenog tipa.

Predstavnik omiškog Centra za socijalnu skrb istaknuo je kako rečeni maloljetnik dolazi iz obitelji koja uglavnom živi od socijalne pomoći i dječjega doplatka te da je očito kako propada, što je, prema njemu, evidentno iz niza kaznenih djela počinjenih nakon izlaska iz odgojne ustanove.


Priznao sve krađe

Oštećena obitelj, baš kao i još 11 oštećenih obitelji, Rješenjem Vijeća za mladež Općinskoga suda u Splitu, donesenim 31. siječnja ove godine, upućuju se na građansku parnicu.

Iz istoga Rješenja razvidno je da je privedeni maloljetnik priznao sve teške krađe za koje je optužen, a koje je, uz pomoć punoljetnog partnera, izveo od sredine listopada do kraja studenoga prošle godine.

Navodi se i zaključak defektologa ODO-a Split prema kojemu se radi o osobi s poremećajem u ponašanju koje je već doseglo krajnje rizičnu kriminalnu aktivnost.

omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 490 guests and no members online