Inženjer Ivo Vulić nudi ideju: Preprojektirajte tunel ’Omiš’, jeftinije je

radnici na gradilištu cesteGradnja omiške obilaznice nije megalomanski projekt, a nije ni predizborni štrik oko političkih vratova, nego nasušna potreba za grad kroz koji dnevno u prosjeku prođe 12.000 vozila. Prosjek je to kojim se, recimo, može podičiti Tunel 'Sveti Rok', dok, recimo i to, pojedine dionice autoceste kroz Slavoniju tijekom cijele godine ne zabilježe više od 1200 automobila. Stoga i ne čudi da je tekst objavljen nedavno u 'Slobodnoj Dalmaciji' u kojem upozoravamo na lijepu, skupu, ali neupotrebljivu cestu izazvao konsternaciju među Omišanima. Bit će to 326 milijuna kuna bačenih u vjetar. U tunele i vijadukte koji se neće moći koristiti sve dok se ne izgradi 150 metara dug most preko rijeke Cetine te još nekoliko pripadajućih tunela i vijadukata, odnosno sve dok se ne prokrči dionica od Stobreča do Dugoga Rata. A kada će se to dogoditi, nemoguće je nagađati. U tekućem desetljeću sigurno neće... Rješenje, možda, ipak postoji, a nudi ga Ivo Vulić, inženjer s dugogodišnjim iskustvom rada u Hrvatskim autocestama ...

OMIŠKA OBILAZNICA

Inženjer Ivo Vulić nudi ideju:

Preprojektirajte tunel ’Omiš’, jeftinije je

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Nema tu velike filozofije, sve je jednostavno, treba samo preprojektirati Tunel 'Omiš' koji se trenutačno buši, odnosno korigirati cijev kako bi se dobio novi izlaz nakon kojega bi se mogao graditi most koji bi izravno bio spojen na nedavno rekonstruiranu državnu cestu D 70 - kaže nam Vulić dodajući kako je ovu ideju u nekoliko navrata predstavljao nadležnima na državnoj i lokalnoj razini, ali je svaki put ostao neshvaćen.

tunel kroz Omišku Dinaru

Budući most gradit će se na visini od 70 metara, a spoj na postojeću cestu koja vodi prema Gatima nalazio bi se na prirodnome platou visine 65 metara što je, tvrdi Vulić, idealno i trenutačno najjeftinije rješenje.

- S obzirom na spor ritam bušenja tunela, a došlo se na nekih 590 metara od predviđenih 1470, nije još kasno za njegovo preprojektiranje, imamo vremena do kraja godine da se izbjegne katastrofa jer cesta koja ne vodi nigdje i nije ništa drugo nego katastrofa - veli 63-godišnji inženjer s 40-godišnjim iskustvom u cestogradnji.

Most bi, nastavlja naš sugovornik, u funkciji mogao biti najkasnije do ljeta 2014. godine. Pod uvjetom, naravno, da se osigura novac za njegovu gradnju.

- Most u svakom slučaju treba napraviti, samo što je u mom prijedlogu već sa samim mostom omiška obilaznica privedena svrsi. Radovi na nastavku ceste prema Stobreču mogli bi se potom nesmetano odvijati, kad se za to steknu financijski uvjeti - ističe Vulić kojemu otvorenu podršku daje i kolega inženjer Duško Marušić, profesor na splitskom Građevinskom fakultetu.

- Ima još dosta kolega koji me podržavaju, ali se boje izići u javnost. Ja sam pred mirovinom, ne mogu napredovati, ali ni nazadovati, a preveliki sam i lokalpatriot i stručnjak da bih zatvarao oči pred činjenicom da u vremenu kada je svaka lipa velika kao brdo mi rasipamo novac na potpuno promašena cestovna rješenja - zaključuje Ivo Vulić.

obilaznica Omiša

Povezani članci

Who's Online

We have 127 guests and no members online