Bučan: Razapinju me jer želim razotkriti tko je opljačkao Jadrankamen

ivo bućan"A što da vam kažem! Osjetio sam mučninu u stomaku istog trenutka kad sam vidio koliko daleko mogu ići pojedinci predvođeni sindikalcem Drpićem. Bio je to stvarno gadan osjećaj", izjavio je u petak za Vjesnik stečajni upravitelj Jadrankamena Ivo Bučan, komentirajući "dobrodošlicu" koju su mu dan ranije na pučiškoj rivi priredili Pučišćani. "Drpić namjerno obmanjuje javnost. Nije Tuđman dao Orešaru Jadrankamen, nego sami radnici koji su mu prodali svoje dionice. Zna se koliko je dionica Orešar kupio od tadašnjeg Fonda, a koliko od radnika. Prema tome, Franjo Tuđman nema veze s Jadrankamenom koji je, a u tome se sa sindikalcima slažem, stvarno opljačkan", naglašava Bučan, koji je svojedobno kratko bio i stečajni upravitelj dugoratske "Dalmacije" ...

IVO BUĆAN

Razapinju me jer želim razotkriti tko je opljačkao Jadrankamen

Piše: Dobrila Stella / Vjesnik
Izvor:
Vjesnik

O priči, koja se dogodila u četvrtak na Braču, sve je već rečeno. Kadrovi policijskog privođenja jedanaest prosvjednika zgrozili su javnost, sindikate i oporbu. Stečajnog upravitelja, koji je dočekan kao 'crni vrag' i zbog kojeg su zvonila zvona pučiške crkve, štitilo je stotinjak policajaca. Mučna slika, reći će Bučan, dodajući kako ga je najviše zaboljelo to što velika većina od tristotinjak radnika mirno podnosi srljanje u propast u koju ih vodi sindikalni vođa Tonči Drpić.

Za nedavnih prosvjeda u Splitu radnici Jadrankamena poručivali su da ne priznaju odluku o otvaranju stečaja. Govorili su i da će se prije baciti u more s kamenom oko vrata nego dopustiti Trgovačkom sudu da postane njihov poslodavac i da se stečajni upravitelj neće dobro provesti pa mu zato savjetuju da se ne pojavljuje u Pučišćima.

Ivo Bučan ipak se pojavio, doživio ono što je doživio, otrpio uvrede, obavio posao i vratio se u Split. U petak, dan poslije nemilih događaja zbog kojih je postao prvorazredna vijest, Bučan ne krije razočaranost većine radnika Jadrankamena koji se, tko zna iz kojih razloga, nisu pojavili na pučiškoj rivi.

tonći drpić

"Trebali su doći i tako pokazati da ih ima daleko više od Drpića i njegove družine. Zasmetalo me je i to što novinari drže jednu stranu, jer da nije tako znali bi da prosvjednika nije bilo tristotinjak nego dvadesetak. Drpić, ekipa i njihove žene. Uvije ista ekipa. Novinari su trebali detektirati da je uvijek riječ i istoj skupini ljudi. Na sastanku u Vladi svima nam je rečeno kako su vjerovnici suglasni da se Jadrankamen spasi. Dakle, da se nastavi proizvodnja u stečaju koji je otvoren prije mjesec dana. Sada mene razapinju! Kao da sam ja kriv za sve što im se dogodilo", žali se Bučan.

Stečajni upravitelj Jadrankamena priznaje da je bračka tvrtka opljačkana, no ističe i da će se tijekom stečajnog postupka rasvijetliti sve nepravilnosti u poslovanju. Nije mu jasno ni što su radile državne inspekcije jer svi znaju da se u Jadrankamenu ilegalno radilo, a proizvodima se trgovalo mimo zakona.

"U stečajnom postupku razotkrit će sve, i tko je krao, tko nije radio, tko je sabotirao…Očito je da Drpić to ne želi", rekao je Bučan. Dodao i kako nije istina da je Franjo Tuđman prepustio tvornicu Brunu Orešaru.

"Drpić namjerno obmanjuje javnost. Nije Tuđman dao Orešaru Jadrankamen, nego sami radnici koji su mu prodali svoje dionice. Zna se koliko je dionica Orešar kupio od tadašnjeg Fonda, a koliko od radnika. Prema tome, Franjo Tuđman nema veze s Jadrankamenom koji je, a u tome se sa sindikalcima slažem, stvarno opljačkan", naglašava Bučan, ponavljajući kako je pristanak vjerovnika da im daju novu poslovnu šansu velika stvar, pa mu zato nije jasno zašto radnici dopuštaju da ih Drpić zloupotrebljava.

Vjesnikov sugovornik kaže da je ipak obavio svoj dio posla zbog kojeg je i došao na Brač, a sljedeći korak bit će osnivanje privremenog odbora vjerovnika bez čije suglasnosti stečajni upravitelj ne može donositi odluke.

jadrankamen pučišća

"Ja sam za radnike, a ne Drpić. Stalno me prozivaju, blate, ali neka onda kažu koliko imam kaznenih prijava. Nijednu jedinu!. Svoj posao obavljam u skladu sa zakonom i ovlastima stečajnog upravitelja. U Jadrankamen sam stigao u dobroj vjeri, a na kraju su me razapeli. Ali, tko! Drpić i ekipa. Pa valjda je sada jasno tko ne želi da Jadrankamen ponovo stane na noge", poručio Bučan.

A onaj, kojeg stečajni upravitelj smatra glavnom preprekom u poslovnom oporavku tvrtke, pozvan je u petak u splitsku policiju. Prije odlaska u Split, Tonči Drpić je ponovio da će se i dalje protiviti otvaranju stečaja, ali i Bučanovu dolasku u pučišku tvrtku. Jedan od prosvjednika s pučiške rive zaradio je kaznenu prijavu, a u znak prosvjeda zbog 'desanta na Brač' nije održana ni sjednica GSV-a.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević rekao je da se ministar unutarnjih poslova ne treba opravdavati sindikalistima za postupke policije, nego radnicima i njihovim obiteljima. Podsjetio je kako su baš radnici godinama upozoravali na kriminal u Jadrankamenu da bi sada Vlada na te iste radnike poslala policiju.

»To mi nije jasno, to da su poslali policiju na radnike. Zato samo i odlučili da nećemo prisustvovati sjednici GSV-a«, poručio je čelnik HUS-a.

pučišća

Povezani članci

Who's Online

We have 224 guests and no members online