Sumnjiva lica

U razgovoru za Vjesnik predsjednički kandidat Nadan Vidošević na pitanje o podrijetlu njegove imovine hladnokrvno odgovara: "Što se tiče moje imovine zbog koje me prozivaju, čista obraza mogu reći da svaka lipa onoga što imam je zarađena u Hrvatskoj... Ono što ću donijeti Hrvatskoj s ovim izborima jest to da će prvi put netko čisto ući u kampanju i kazati: 'Ja imam, pošteno sam zaradio, i to isto hoću za vlastiti djecu i vlastiti narod'". I, doista, kada bi Vidošević uz imovinu koju posjeduje priložio javnosti i konkretne dokaze, odnosno čiste račune za svaku zarađenu i utrošenu lipu, tada bi uistinu to bilo prvi put da netko čisto uđe u kampanju i mirne savjesti kaže: "Sve ovo sam stekao poštenim radom" ...


AJME NAMA TKO SVE HOĆE BITI NAŠ PREDSJEDNIK
 
Sumnjiva lica
 

Zašto neki predsjednički kandidati i uz afere u kojima su sudjelovali nikome ništa ne moraju dokazivati niti polagati račune
 

Piše: Zoran Milanović, novinar Vjesnika, a ne onaj političar :-)
Izvor: Vjesnik

 

Nadan VidoševićKada bi Vidošević uz imovinu koju posjeduje priložio javnosti i konkretne dokaze, odnosno čiste račune za svaku zarađenu i utrošenu lipu, tada bi uistinu to bilo prvi put da netko čisto uđe u kampanju i mirne savjesti kaže: "Sve ovo sam stekao poštenim radom" ...
 
Tada bi automatski otpale i sve spekulacije koje godinama egzistiraju u javnosti o tome da je Vidošević znatan dio imovine stekao sumnjivom privatizacijom Dalmacijacementa ili dubioznim poslovima u Hajduku.
 
Tek tada bi njegova priča o bogatstvu dobila "pravo građanstva" i tek tada se više ne bi sa sumnjom gledalo, primjerice, na njegovu velebnu rezidenciju na Gornjem Prekrižju, koja je smještena u neposrednoj blizini Predsjedničkih dvora, ili raskošnu vikendicu u Gorskom kotaru, kao ni na zavidnu imovinu njegove majke i uže obitelji.
 
Tek tada bi, možda, njegova priča o tome da bi ovi predsjednički izbori, na neki način, mogli biti prijelomni za Hrvatsku postala bitnija od njegove imovinske kartice, ali i imovinskih kartica drugih predsjedničkih kandidata.
 
U tom kontekstu bilo bi nepravedno da sva povika zbog (ne)dokazanog podrijetla imovine bude upućena samo prema jednom predsjedničkom kandidatu koji je imao bar hrabrosti rasprostrijeti je pred očima hrvatske javnosti i kazati: "To je moje, to sam pošteno zaradio!", a ne osvrnuti se i na neke druge ozbiljne pretendente na predsjednički stolac, koji imaju isto tako silno bogatstvo, ali i neraščišćene afere koje se još iz prošlih vremena vuku za njima.


Andrija, a Shimatzu?


Ako je, primjerice, HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang godinama u javnosti morao dokazivati svoju nevinost u "aferi Shimatzu", pa je čak zadovoljštinu dobio i na sudu, postavlja se pitanje zašto neki predsjednički kandidati i uz afere u kojima su sudjelovali nikome ništa ne moraju dokazivati niti polagati račune.
 
Oni, stoga, nastupaju kao Bogom dani borci za istinu i pravdu, i deklariraju se kao oni koji će odlučno raščistiti s kriminalom i svim aferama dosad jer su jedino njihove ruke čiste.
 
Upravo iz tih razloga i sociolog sa splitskog Pravnog fakulteta Zoran Malenica kaže da bi bilo dobro do kraja raščistiti ne samo afere oko Vidoševića ili Bandića, nego i Josipovićevu ulogu u ZAMP-u, zbog koje je često bio prozivan u javnosti. Bilo bi dobro da Josipović u kampanji napokon raščisti s "aferom Posmrtna pripomoć" koja se vuče još od 2000.
 
Ivo JosipovićDanas Josipović po svim anketama zauzima prvo mjesto i smatra se sigurnim putnikom za drugi krug predsjedničkih izbora. Javnost ga percipira kao iznimno poštenog političara, uglednog profesora i glazbenika, a malo tko, recimo, zna da je Josipović gotovo najbogatiji saborski zastupnik.
 
I njegova je imovina impozantna te se postavlja pitanje kako je jedan sveučilišni profesor i glazbenik u bogatstvu odmakao toliko od svojih kolega, koji po stručnosti i obrazovanju nimalo ne zaostaju za njim.
 
Ako želi postati predsjednik, doista nije dovoljno samo kazati da je svu imovinu naveo u imovinskoj kartici, nego je potrebno i podastrijeti dokaze da je do nje došao.
 
I on i svi drugi kandidati. Tek tada se na njih ne bi gledalo kao na neka sumnjiva lica, nego kao na poštene pretendente za budućeg predsjednika Republike.Raspisan je natječaj za:

Predsjednika države


Od kandidata se očekuje:


- Poštenje

- Čista prošlost, bez korupcijskih afera

- Poštovanje institucija pravne države

- Široka opća kultura i kultura ponašanja

- Uvjerenje u jednakost svih pred zakonom

- Dostojno predstavljanje Hrvatske u svijetu

- Spremnost na izgradnju pravednije budućnostiSretno, svima nama!

 

Povezani članci

Who's Online

We have 193 guests and no members online