Na Shiftu smo saznali da Uber dolazi u Split

Pred više od 1200 posjetitelja iz cijelog svijeta u četvrtak je službeno otvoreno peto izdanje Codeanywhere Shift konferencije u splitskom HNK. Konferencija je okupila 20-ak govornika iz najuspješnijih IT tvrki današnjice. Iz svečanosti otvaranja uz "keynote" Ivana Burazina, glavnog organizatora Shift konferencije, ističemo istup ministra gospodarstva Tomislava Panenića koji je okupljene informatičare zamolio da mu (kao informatičaru) ne zamjere ulazak u politiku jer taj potez pravda željom da pokrene gospodarstvo. Istaknuo je i potporu ministarstva IT industriji, te vlastitu potporu reformama u obrazovanju, te je najavio oslobađanje od članarine HGK za prvu godinu rad mladih tvrtki (start-up-a). Eto, veseli nas i već ova stidljiva najava olakšavanja poslovanja, a obradovala nas je informacija koju je na Shiftu prisutnima podjelio Davor Tremac, generalnog menadžera UBER Croatia. Naravno, riječ je o tome da je Uber od danas dostupan i u Splitu i Dubrovniku! Nakon dobrih vijesti iz Ubera ekipa u publici saznala je na koji je način tvrtka Trello razvila i postigla zapaženi uspjeh s popularnim web alatom za praćenje timskih i individualnih zadataka. Svoja iskustva o brzorastućim inžinjerskim timovima u mladim poduzećima podjelio je Darragh Curran iz Intercoma, dok je o (ne)važnosti diplome za dobivanje prvog programerskog posla govorio Ivan Nemytchenko iz popularnog GitLaba.  Suradnja inženjera i dizajnera zna biti poput "suradnje" Mosta i HDZ-a u hrvatskoj vladi, no ta firma ne bi puno izdržala u današnjem hiperbrzom IT svijetu. Što najviše iritira inžinjere dok surađuju s HDZ-ovcima, pardon, dizajnerima, približio je Jonathan Lieberman iz startup-u Operator (inače jedan od suosnivača Ubera). Potom su se posjetitelji upoznali s finalistima Shift Hackathona i aplikacijama koje su mladi natjecateljski timovi uspjeli realizirati u 24-satnom natjecanju..

Piše: Mladen Banović
Foto: Ante Čizmić i drugi


Nakon mladih hackatonaca usljedile su programerima vrlo zanimljive teme. Funkcionalno programiranje razotkrio je Andrew Rollins iz Localyticsa, a kontinuiranu usku suradnju razvojnog i produkcijskog (operativnog) tima poznatu pod popularnom krilaticom "DevOps" demistificirao je Demir Selmanović iz Toptala.

Shift konferencija

Nakon još jedne pauze za neophodnu kavu usljedila su dva, vašem reporteru najzanimljivija, predavanja. Mat McGowan iz Particle-a u impresivnoj prezentaciji i demonstraciji približio je prisutnima svijet "Interneta stvari" demonstrirajući lakoću korištenja popularne Arduino platforme i modernih API-ja i toolova za povezivanje i programiranje "embedded" sustava.

Uri Goldshtein, core developer popularnog javascript frameworka Meteor objasnio je kako se to dogodilo da jedan skriptni jezik, "sklepan na brzinu" u radionici nekadašnjeg (a danas skoro sasvim zaboravljenog) internetskog diva Netscapea u osvit ratova browsera danas postane najpopularniji programerski jezik, u kojem se takoreći skoro svaki dan izbaci neki novi zanimljivi i korisni framework. Principe rada jednog od najboljih, Meteor frameworka, pojasnio je čovjek najzaslužniji za njegovu odličnu suradnju s poznatijim Angular frameworkom.

U petak, drugog dana konferencije očekuje nas još pregršt zanimljivih programerskih tema, niz kava i razgovora s kolegama, te naravno, dalmatinska marenda u "Zlatne Ribice" ili nekom drugom mjestu koje preferira i lokalce, te sladoled u omiljenog Poljaka. No o tome više u sutrašnjim kasnovečernjim "informativnim emisijama"..

Povezani članci

Who's Online

We have 134 guests and no members online