Hrvatska slavi Dan pobjede i 18. obljetnicu 'Oluje'

Proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja Hrvatska će se prisjetiti vojno-redarstvene akcije "Oluje" u kojoj je prije 18 godina oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija. "Oluja" je počela 4. kolovoza 1995. godine u pet sati ujutro i najavila kraj petogodišnje srpske okupacije, koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je srpskim paravojnim postrojbama pomagala JNA ...

PRAZNIK

Hrvatska slavi Dan pobjede i 18. obljetnicu 'Oluje'

Izvor: Hina

Toga 4. kolovoza Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok nedaleko od Knina, koji se našao u njihovu okruženju, a oslobođeno je i više gradova i sela na širemu okupiranom području.

Rano navečer toga dana hrvatska i međunarodna javnost upoznate su da akcija, tijekom koje je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman pozvao građane srpske nacionalnosti da ostanu u svojim kućama, teče po planu.

Točno u podne u subotu, 5. kolovoza, na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava, što je značilo da je Knin, kao središte i simbol srpske pobune, oslobođen.

Tada su oslobođeni i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje u blizini Slunja te više prometnica, a oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH).

Idući dan, 6. kolovoza hrvatske su snage oslobodile Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije "Oluje" u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, to jest gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

U "Oluji" su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

U znak zahvale hrvatskim braniteljima, od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja.

Središnja svečanost i ove će se godine održati u Kninu.

Svečanost će početi podizanjem državne zastave na kninskoj tvrđavi sutra, 5. kolovoza u 9,30 sati, nakon čega će se na Trgu "Oluje" sastati sudionici mimohoda s hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Nakon toga predviđeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika hrvatske pobjede "Oluja '95" te središnja svečanost koja počinje u 11 sati na Trgu Ante Starčevića i trajat će cijeli dan.

Na početku središnje svečanosti očekuje se prigodni govor državnih čelnika. Vojni biskup u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac u 13,30 sati u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta predvodit će misno slavlje.

Svečanost završava navečer, nakon humanitarne nogometne utakmice "Hrvatsko srce za Knin" koja će se odigrati između reprezentacija Hrvatskoga sabora i pripadnika 4. i 7. gardijske brigade na stadionu HNK Dinare s početkom u 18,40 sati.


Čavoglave 2013.

U mjestu Čavoglave u Općini Ružić U ponedjeljak, 05. kolovoza 2013.g. od 10,00 sati pa sve do 06, kolovoza 2013.g. do 03,00 sati održati će se javno okupljanje kulturno zabavnog karaktera povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti „Čavoglave 2013”, na kojem će nastupiti više kulturno-umjetničkih društava i estradnih zvijezda predvođenim Markom Perkovićem Thompsonom, te se očekuje dolazak više desetaka tisuća posjetitelja.

Povezani članci

Who's Online

We have 293 guests and no members online