Analiza internet stranica tijela javne vlasti: Poput čeprkanja na pazaru

pristup informacijamaŠto govore internet stranice tijela javne vlasti o njihovoj spremnosti da omoguće građanima ostvarivanja prava na pristup informacijama? Pregledavši tridesetak web stranica gradova, županija i općina, jedino zajedničko njihovim stranicama jest nedosljednost, piše Marina Kelava na stranicama H-Altera. Standardi za to što bi jedna web stranica tijela javne vlasti trebala sadržavati nisu nigdje popisani, pa dok su se neki sjetili, primjerice, informacije koje su dužni objaviti Zakonom o pravu na pristup informacijama, drugi webovi su na to posve zaboravili. Dojam koji se stječe jest da ovim tijelima javne vlasti nije cilj preko weba omogućiti građanima jednostavan pristup informacijama, već tek ispuniti formu, a čak ni to ne čine dosljedno, pa su informacije korisne građanima na stranicama prije složene kao hrpe na pazaru, iz kojih samo uporni i spretni uspijevaju izvući ono što traže, nego kao dobre organizirane arhive ...

H-ALTER ISTRAŽUJE KAKO OPĆINE, GRADOVI I ŽUPANIJE INFORMIRAJU GRAĐANE O SVOM RADU

Poput čeprkanja na Hreliću

Piše: Marina Kelava / H-Alter
Izvor:
H-Alter

internet stranice

Taj zakon, primjerice, predviđa da svako tijelo javne vlasti imenuje službenika/icu za informiranje. Toj biste se osobi trebali moći obratiti u slučaju da želite ostvariti svoje pravo na nekakvu informaciju za koju je isto tijelo nadležno. Otprilike tek polovica stranica koje smo otvorili ima objavljeno ime te osobe, a samo jedna jedina stranica ima tu, rekli biste bitnu, informaciju, objavljenu na početnoj stranici. Riječ je o stranici Grada Opatije. Kod ostalih ili tu informaciju uopće nećete naći, ili ćete se morati dobrano pomučiti klikajući dok slučajno ne naletite na ime koje tražite.

Prema nekim drugim zakonima potrebno je imenovati službenike određene za neke druge poslove. Tako nam je tek Grad Duga Resa otvorio oči za članak 6. stavak 5. Naputka o otkrivanju, postupanju i izvješćivanju o nepravilnostima u upravljanju sredstvima proračuna, proračunskih i izvanproračunskih korisnika (NN 70/2012) prema kojemu treba postojati osoba kojoj možete prijaviti nepravilnosti. Podaci te osobe u Gradu Duga Resa transparentno su navedeni, a pronašli smo ih još samo na stranicama Grada Našica, gdje su, međutim, zaboravili napisati tko je službenik za informiranje. Gradovi Osijek i Varaždin objavili su pak imena službenika za zaštitu osobnih podataka, na što su ostali većinom zaboravili.
 

Dugi Rat.HR - službena stranica Općine Dugi Rat
Dugi Rat.HR - službena stranica Općine Dugi Rat


Grad Zagreb
od prije nekoliko mjeseci imanovu web stranicu koja je uspjela u nezamislivom, biti još manje pregledna od prošle. Na stranicama Grada Zagreba do jučer niste mogli pronaći ime dotičnih službenika, kada je link na odluku o imenovanju iz 2007. godine nenadano dodan. Put do adresara u kojem ćete naći e-mail Odsjeka za građane i radno vrijeme zahtijeva tri nelogična klika. Link na Adresar uguran je naime, između linka za Stipendije Grada Zagreba i Aktualnosti Ureda za Strategijsko planiranje.

Potaknuti valjda nedavnim hajkama na javne nabave, većina pregledanih stranica ima  rubriku Javne nabave, objavljen Plan javne nabave za 2012., a većina ih ima i Registre izvršenja.

Neinformativnošću se ističe stranica Općine Karlobag. Čini se da je nedavno napravljena, pošto ima oznaku c 2011-2012. Međutim, osim imena načelnika i članova Općinskog vijeća, te adrese općine, pod rubrikom Javne nabave možete saznati tek da objave Općine Karlobag možete pronaći u - Elektroničkom oglasniku javne nabave RH. Međutim, kako velik broj općina nema nikakve web stranice, Karlobag ima barem nešto. Službenu stranicu nemaju ili rade ni gradovi Drniš, Skradin ili pak Valpovo.

Osim same činjenice da neka informacija je ili nije uopće objavljena, zanimljivo je uočiti i kreativne načine na koji su informacije plasirane kako bi bile manje ili više uočljive. Tako je ikona koja vas vodi u svijet javne nabave Grada Osijeka ugurana između ikone koja vodi na stranicu Europske udruge za cvijeće i one za filmić o Gradu Osijeku.

Grad Ludbreg nigdje ne spominje službenika za informiranje ili službeni glasnik, ali zato postoji rubrika Stranačke vijesti gdje možete saznati da je HDZ Ludbreg nazočio zbivanju u Čavoglavama, dok su mladi SDP-ovci organizirali natjecanje u računarnim igrama.

službenik za informiranje

Stranica Grada Metkovića pravo je veselje. Kada ju otvorite dobijete kupusaru koja liči na jeftine novine. Udarne su informacije da je u gradu vruće i da se igra Kup Svetog Ilije u malom nogometu. Kada preko sramežljivo stisnutih linkova o gradu i upravi pronađete put do neke stvarne informacije, saznat ćete da vas Stipe Gabrić Jambo "pozdravlja i prepušta u ruke ljudima koji su osmislili ovu web prezentaciju". Osim popisa članova Gradskog vijeća i broja telefona centrale Grada Metkovića, sve ostalo što tražite upućuje vas da potražite u Neretvanskom glasniku koji je dostupan u PDF formatu, ali je tek u travnju izašao prvi i zadnji broj za ovu godinu.

Iako su na web sajtu Grada Novigrada na prvoj stranici i vidljivo istaknuti linkovi na javnu nabavu, kontakte, prostorne planove i slično, da biste došli do informacije da je osoba imenom Grazia imenovana službenica za informiranje potrebno je triput kliknuti i sjetiti se da bi se ista mogla skrivati pod rubrikom Službeni dokumenti, te ju potom pronaći u jednom od takvih, u PDF formatu naravno.

Informacije o sjednicama gradskih i županijskih skupština objavljuju se opet kako kome odgovara. Dok neke lokalne uprave objavljuju dnevne redove unaprijed sa svom dokumentacijom, na drugim webovima dostupna su tek imena članova skupština. Oborio nas je s nogu prijenos uživo sjednice Gradskog vijeća putem web streaminga na koji smo naišli na stranici Grada Varaždina, a dostupan je i sav materijal materijal o kojem se raspravlja na pojedinoj sjednici. Web streaming ima i Skupština Grada Zagreba.

S obzirom da prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, tijela javne uprave mogu informacije objaviti ili u elektronskom izdanju ili u tiskanom obliku, pregledali smo i službene glasnike koje većina gradova i županija objavljuje. Većina gradova i županija službene glasnike objavljuje i u PDF obliku na webu. Neki ih objavljuju jednom mjesečno, drugi pak bez ikakvog rasporeda. Tako je u Krapinsko-zagorskoj županiji Službenih glasnika u 2011. godini objavljeno 31, a u 2012. godini još nijedan. 

Službene novine Grada Požege izlaze iznimno često, čak 15 brojeva u prvih sedam mjeseci. Na webu možete pronaći samo popis što se u kojem broju nalazi, međutim, ako želite baciti oko na odluke poput "Rješenja o izboru predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Krivaj" iskeširajte 20 kn po broju ili 150 kuna godišnje. Naplaćivanje informacija ne mogu opravdati time da im je web informativan, jer su i linkovi na ono malo dokumenata što objavljuju nagurani ispod niza linkova koji vas vode na popis ulica, mapu grada, "upoznajte Požegu s paraglajda" i sličnih.

Osim Požege, na naplaćivanje informacija pronašli smo i na webu Vukovarsko-srijemske županije. Tamo pod rubrikom Katalog informacija jasno piše: Ovlaštenik prava na informaciju koji zahtijeva pristup informaciji uvidom u dokumente dužan je platiti naknadu u iznosu od 50,00 kuna. To je sasvim nezakonito jer Zakon o pravu na pristup informacijama dozvoljava naplaćivanje samo materijalnih troškova. U Vukovarsko-srijemskoj ni to nije jeftino, svaku fotokopiranu stranicu naplaćuju još dodatno 1,50 kunu, što je opet protuzakonito veće od cijene predviđene cjenikom Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Grad Buzet naplaćuje pak 20 kuna po zahtjevu za uvid u dokumente, barem prema jedinoj odluci dostupnoj na web stranici u vezi prava na pristup informacijama, iz 2005. godine.

Grad Senj traži 25 kuna po svakom pojedinom dokumentu za uvid u dokumente nastale prije 1993. godine. Sličnu dokumentarno-vremensku diskriminaciju provodi i Grad Čazma koji naplaćuje 50 kuna za uvid u svaki dokument nastao prije 1994. godine. 

knjižnica

S druge strane ima i svjetlijih primjera. Primjerice, Grad Varaždin ima nešto što su nazvali Katalog usluga. Tražite li obrasce ili informacije o tome kako i kome podnijeti zahtjev za izdavanje dozvola, odobrenje ili samo informacije o statusu zemljišta; želite predati zahtjev za produženje radnog vremena ili pak ostvariti pravo na donaciju za novorođeno dijete, sve ćete to pronaći na jednom mjestu laganim pretraživanjem. Uz to, to je jedina stranica na kojoj smo naišli i na Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za prošlu godinu.

 

Županija Vukovarsko-srijemska

Na ovoj nas je web stranici šokiralo što naplaćuju naknadu za uvid u Katalog informacija u visini od 50 kuna! Osim toga, kontakt službenika za informiranje nije objavljen. Službene vjesnike objavljuju na webu u PDF-u, ali je posljednji dostupan broj iz travnja. U rubrici

Sjednice skupštine

posljednja se i jedina informacija odnosi na sjednicu iz rujna 2009. godine.

tekst


Grad Bjelovar

Web stranica Grada Bjelovara je jednostavna za snalaženje. Rubrike bitne za Zakon o pravu na pristup informacijima navedene su odmah na glavnoj stranici. Podijeljene su u Akti gradonačelnika, Akti Gradskog vijeća, Najave sjednica, Natječaji, Prostorni planovi i Vijesti. Ime službenika za informiranje saznat ćete nakon klika na Katalog informacija.

Akti gradonačelnika i ostali akti redovito se objavljuju međutim, samo imenom. Da biste dobili uvid u samu odluku trebate kliknuti na Službeni glasnik Grada. Nije, međutim jasno koliko se često objavljuje glasnik. Za 2012. godinu dostupna su samo dva broja. U prošloj godini objavljeno ih je sveukupno 7, a u 2010. godini 12. Plan javne nabave objavljen je za 2012. godinu, međutim izvršenje se objavljuje naknadno.


Grad Metković

Osim popisa članova Gradskog vijeća i broja telefona centrale Grada Metkovića, sve ostalo što tražite morat ćete potražiti u Neretvanskom glasniku koji je dostupan u PDF formatu, ali je tek u travnju izašao prvi i zadnji broj za ovu godinu. Ispod popisa članova Gradskog vijeća sramežljivo je stisnut Plan javne nabave za 2012. godinu i to je otprilike sve što ćete saznati od Grada Metkovića. Prostornih planova, objava natječaja, najava sjednica, pa čak ni radnog vremena gardske uprave nema na webu, ali zato ima redovito ažurirane - osmrtnice.


Grad Novigrad

U lijevoj koloni objavljuju se PDF-ovi raznih odluka Grada i natječaja. Na prvoj stranici vidljivo su istaknuti i linkovi na javnu nabavu, kontakte, prostorne planove i slično. Slično kao i s informaicjom o službenici za informiranje, do službenih novina također ne vodi jasan link na glavnoj stranici već ih je potrebno tražiti. U 2012. godini objavljen je tek jedan broj.


Grad Duga Resa

Duga Resa objavljuje službene glasnike redovito jednom mjesečno u PDF formatu. Iako je informaciju o službeniku za informiranje lakše naći nego na većini stranica, njegovo ime nije navedeno, kao ni direktni e-mail. Navedeno je da je riječ o tajniku Grada te opći mejl koji počinje s „info".

Grad Duga Resa nam je, međutim, otvorio oči za članak 6. stavak 5. Naputka o otkrivanju, postupanju i izvješćivanju o nepravilnostima u upravljanju sredstvima proračuna, proračunskih i izvanproračunskih korisnika (NN 70/2012) prema kojemu treba postojati osoba zadužena za nepravilnosti. Podaci te osobe u Gradu Duga Resi transparentno su navedeni, a gotovo nigdje drugdje ih nismo pronašli.


Grad
Požega

Službene novine Grada Požege izlaze iznimno često, čak 15 brojeva u prvih sedam mjeseci, međutim iste naplaćuju 20 kn po broju ili 150 kuna godišnje. Natječaji za javnu nabavu objavljuju se u rubrici Najave, čini se redovito, ali nije objavljen plan javne nabave za 2012. godinu. Ni informacija o službeniku za informiranje nije objavljena. Odluke gradonačelnika objavljuju se u rubrici Vijesti, pomiješane s najvama kulenijada i vrtićkih priredbi.Grad Varaždin

Varaždinska stranica izgleda solidno. Službenih glasnika izišlo je šest dosad. Do njih se dolazi klikom na jasno vidljivu veliku ikonu na glavnoj stranci. Takav vas link vodi i do informacije o službeniku za informiranje, planu javne nabave, natječajima u vezi javne nabave, te proračun.

Sjednice Gradskog vijeća prenose uživo putem web streaminga, a dostupan je i sav materijal o kojem se raspravlja na pojedinoj sjednici. 

Grad Varaždin ima i objavljene kontakte Službenika za zaštitu osobnih podataka, kao i katalog usluga i Gradski reklamacijsko informacijski centar (GRIC), sustav koji omogućuje građanima Grada Varaždina da, korištenjem samo jednog telefonskog broja putem pozivnog centra ili putem Internet stranica, komuniciraju sa gradskim službama i trgovačkim društvima. Sustav funkcionira na način da prijavljuju probleme, reklamacije i postavljaju upite na usluge čije je rješavanje sadržano i obuhvaćeno Katalogom usluga koje pruža Grad Varaždin, s mogućnošću da dobiju povratne i relevantne informacije vezane  uz rješavanje prijavljenih problema, reklamacija i upita.


Grad Ludbreg

Stranica Ludbrega izgleda više kao lokalni njuz portal gdje su rezultati košarkaških utakmica važniji od informacija o samoj upravi Grada. Kontakte Službenika za informiranje nismo pronašli, najava sjednica Gradskog vijeća također nema, postoji tek podrubrika Dokumenti s nešto dokumenata koji su svi odreda navedeni samo imenom i potom linkani na sve moguće formate od Zip-a do PDF-a. Objavljen je plan javnih nabava za 2012, a u rubrici za natječaje svega pet natječaja za cijelu godinu, od onog Rotary kluba za stipendiranje učenika do natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora. Rubrika Katalog informacija ne postoji. Službeni glasnik se nigdje ne spominje, ali zato postoji rubrika Stranačke vijesti, gdje možete saznati da je HDZ Ludbreg nazočio zbivanju u Čavoglavama, dok su mladi SDP-ovci organizirali natjecanje u račuanrnim igrama.


Grad Pula

Grad Pula na svojim web stranicama objavljuje dnevni red sjednica Gradskog vijeća. Objavljen je Plan javne nabave, natječaji, ako i akti gradonačelnika. Službene novine objavljene su u PDF-u, ove godine šest brojeva. Grad Pula ima i nešto što se zove e-uprava.

InfoSMS usluga navodno omogućava građanima primanje SMS obavijesti o broju zaprimljenog pismena i datumu otpreme odgovora podnositelju. Tako, tvrde, možete saznati u kojoj je fazi rješavanje vašeg predmeta, međutim kada smo ju otvorili, stranica nije radila. Službenik za informiranje, unatoč svoj toj "e-osti", opet je ostao nepoznat.


Grad Osijek

Ikona koja vas vodi u javnu nabavu ugurana je između ikone koja vodi na stranicu Europske udruge za cvjeće i one za filmić o Gradu Osijeku. Osim ovog bizarnog smještaja, dokumentacija o javnoj nabavi je uredno objavljena. Još niže od javne nabave možete pronaći ikonu koja vodi na službeni glasnik kojih je objavljeno sedam ove godine. Za razliku od većine drugih službenih glasnika, osječki je dosta pregledniji. Naime ne mora se skrolati kroz dugačke PDF dokumente da bi se došlo do određene odluke već do svake vodi direktni link. Sjednice Gradskog vijeća najavljene su dnevnim redovima i dokumentacijom. Link za Katalog informacija uguran je na samo dno stranice, ali jednom kad pronađete link nakon samo jednog klika nalazite kontakte Službenika za informiranje.


Grad Našice

Službenik za informiranje je ostao nepoznanica, ali zato na vidljivom mjestu postoji rubrika Službenik za nepravilnosti. Međutim, tamo je navedeno samo ime, a ako želite i kontakt te osobe, morat ćete sasvim nepotrebno otvoriti i PDF dokument. Službeni glasnici, pet ove godine, uredno su objavleni. Rubrika za objavu natječaja postoji, kao i Plan javne nabave za 2012. godinu. Dnevni redovi sjednica Gradskog vijeća nisu objavljeni.


Županija Virovitičko-podravska

Plan javne nabave, natječaje i službeni glasnik objavljuju. Ime službenika za informiranje nisu objavili, kao ni odluku o Katalogu informacija. Ne objavljuju ni najave sjednica Županijske skupštine.
 

Županija Dubrovačko-neretvanska

Sjednice Županijske skupštine su najavljene. Županijski glasnik je objavljen na webu i izlazi redovito. Do imena službenika za infomiranje se dolazi klikom na ikonu Katalog informacija koji bi mogao biti vidljiviji na stranici. Natječaji se također objavljuju, objavljen je i Plan javne nabave za 2012., a link na proračun je skriven na samo dno stranice ispod ikone za Dubrovačku gastro kvalitetu. Ali, osim toga što bi stranica sigurno mogla biti preglednija, prilično je korektna.


Grad Opatija

Od svih dvadesetak pogledanih webova jedino Opatija ima istaknuto ime i kontakte službenika za informiranje na glavnoj stranici, iako na dnu. Sjednice Gradskog Vijeća najavljuju se unaprijed, a objavljuju i izvještaje sa Sjednica. Objavljen je i Plan javne nabave, a objavljuju i natječaje kao i Registar ugovora o javnoj nabavi. O službenom glasniku nema riječi na webu, međutim objavljuju odluke gradonačelnika u rubrici Odluke i akti gradonačelnika.


Županija Ličko-senjska

Objavljuju Registar javnih nabava, a objavljen je i Plan javne nabave za 2012. Službenih glasnika objavljeno je već devet ove godine i dostupni su u PDF-u. Objavljeni su dnevni redovi sjednica Županijske skupštine. Postoji rubrika  za objavu natječaja, ali službenik za informiranje nije naveden.


Općina Karlobag

Fantastična je stranica Općine Karlobaga. Čini se da je nedavno napravljena, pošto ima oznaku c 2011-2012. Međutim, osim imena načelnika i članova općinskog vijeća, te adrese općine, pod rubrikom Javne nabave možete saznati tek da objave općine Karlobag možete pronaći u - Elektroničkom oglasniku javne nabave RH.


Županija Šibensko-kninska

Opet nema nigdje informacije o Službeniku za informiranje. Službeni vjesnik objavljuje se u PDF-u redovito. Dnevni red sjednica Županijske skupštine objavljen je, kao i Plan javne nabave za 2012. i proračun. U obavijestima o pozivima za nadmetanje naišli smo na svega dvije obavijesti. Imaju posebnu rubriku za informacije o javnim raspravama.


Županija Krapinsko-zagorska

Sjednice Županijske skuštine najavljene su unaprijed s dnevnim redom. Službenih glasnika u 2011. godini objavljeno je 31, a u 2012. nijedan. Plan nabave za 2012. godinu je objavljen. Kontakti službenika za informiranje objavljeni su, ali je link skriven na dnu stranice i napisan sitnim slovima. Postoji i rubrika Akti župana.


Županija Splitsko-dalmatinska

Web stranica Splitsko-dalmatinske županije izgledom obećava. U središtu stranice su novosti i priopćenja koje se onako moderno i iritantno vrte. Ikona za službeni glasnik na glavnoj je stranici, glasnici se redovito objavljuju. Ikona za javnu nabavu također je vidljiva, a postupci nabave u tijeku objavljeni.

Najave sjednica Županijskih skupština s dnevnim redom također su objavljene kao i obavijesti sa završenih sjednica o prihvaćenim aktima. O službeniku za informiranje ni ovo nas tijelo javne vlasti nije informiralo.
 

Grad Zagreb

Grad Zagreb od prije nekoliko mjeseci ima novu web stranicu koja je uspjela u nezamislivom, biti još manje pregledna od prošle, iako je na prvi pogled većina stvari tu. Objavljen je dnevni red sjednice skupštine i link na web streaming gdje navodno skupštinu možete pratiti uživo. Tu ćete nakon malo muke pronaći i Službene glasnike koji se redovno objavljuju. Ikona za javnu nabavu vidljiva je na prvoj stranici. Obavijesti o pozivima za nadmetanje objavljuju se redovito. U rubrici Natječaji/Pozivi/Rezultati isti se objavljuju, ali bez vidljivog datuma objave.

Grad ima besplatnu telefonsku liniju za građane, a web vas vodi i do Facebook i Twitter stranice gradonačelnika. Na podstranici Gradske skupštine dostupni su kontakti za Skupštinu, međutim, što se tiče Gradske uprave, na webu se lako nalazi samo telefonski broj centrale. Obrasca za zahtjev za informaciju, a odluka o imenu osobe zaslužene za informiranje s datumom iz 2007. godine dodana je tek ovoga tjedna, vjerojatno nakon teksta na H-Alteru.

Put do adresara u kojem ćete naći e-mail Odsjeka za građane i radno vrijeme zahtijeva tri nelogična klika. Link na Adresar uguran je, naime, između linka za Stipendije Grada Zagreba i Aktualnosti Ureda za Strategijsko planiranje. Adresar, pak, koji vodi do popisa kontakata pojedinačnih gradskih ureda, također vodi preko tri klika.

Ostaje nepoznanica zašto su pojedini gradski uredi sasvim drugačije predstavljeni. Dok klikom na Kultura dobivate tek niz linkova na natječaje, popise udruga i slično, bez informacije o primjerice tko uopće vodi kulturu u Gradu Zagrebu, Gradski ured za energetiku i zaštitu okoliša ima svoju odvojenu stranicu pod adresom eko.zagreb.hr.


Grad Senj, Grad Valpovo, Grad Skradin

Službene stranice ne rade ili ne postoje.


Grad Buzet

Naplaćuju 20 kuna po zahtjevu za uvid u dokumente, barem prema jedinoj odluci dostupnoj na web stranici u vezi prava na pristup informacijama, iz 2005. godine. Plan javne nabave za 2012. godinu je objavljen, ali u rubrici nema natječaja već upućuju da "objave u Narodnim novinama o natječajima Grada Buzeta možete pogledati na web stranici  Objava javne nabave." Informacija o službeniku za informiranje nema, kao ni odluke o Katalogu informacija.


Grad Senj

Grad Senj traži 25 kuna po svakom pojedinom dokumentu za uvid u dokumente nastale prije 1993. godine. Stranica je vrlo zbrkana, ali Plan nabave 2012, natječaji i objave, poziv i izvještaji sa sjednica, prostorni planovi i ostalo, objavljeni su. U kupusu dokumenata pronašli smo i kontakte osobe za informiranje.


Grad Čazma

Čazma naplaćuje 50 kuna za uvid u svaki dokument koji je nastao prije 1994. godine. Uz to, naplaćuje fotokopiranje dokumenta puno više nego to propisuje cjenik AZOP-a, čak 5 kuna po stranici. U Pregledu sklopljenih Ugovora o javnoj nabavi i njihovog izvršenja u 2011. godini nalaze se tek dvije nabave.

Povezani članci

Who's Online

We have 295 guests and no members online