Koliko nas ima?

Sve je šokirao očekivani podatak o prvim rezultatima Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2021. kojeg je tijekom prošle godine proveo Državni zavod za statistiku (DZS) - Hrvatska je 2021. imala 3.888.529 stanovnika. Svega 3,9 milijuna. Loše demografske prognoze su nažalost ostvarene. U proteklih 10 godina Hrvatska je izgubila čak 396.360 stanovnika, skoro 10% stanovništva! Slikovito rečeno, to je kao da smo odjednom izgubili cijelo stanovništvo Splita i Rijeke. A možda i više jer brojni koji su otišli u pečalbu još nisu odjavili mjesto boravišta, jer lijepo im dođe hrvatsko zdravstveno osiguranje i neke druge javne usluge kad im zatrebaju. Hrvatska i dalje ima 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika te više birača nego punoljetnih građana.
Osim stanovništva, opada i broj kućanstava, pokazuje zadnji popis stanovništva. No s druge strane, zanimljivo, raste broj stambenih jedinica, ponajprije u priobalnim županijama, što se može pripisati bavljenju turističkom djelatnošću. Samo 3 grada, Zagreb, Split i Rijeka, imaju više od 100 tisuća stanovnika. Osijek je pao ispod tog broja. Koliko smo kao nacija stari i obrazovani, čime se bavimo, kolika je zastupljenost pojedinih nacionalnosti i kakva su nam etnokulturalna obilježja - saznat ćemo idućih mjeseci. ali ne gajimo neke velike nade...
A kakva je demografska situacija u našoj maloj općini? Koliko nas ima?
Nažalost, odgovor je - sve manje. Prema popisu stanovništva iz 2021. u općini Dugi Rat živi 6.904 stanovnika, što je pad od 2.65% odnosu na 2011. kada nas je bilo 7.092!
Pozdrav svim Dugoraćanima u domovini i inozemstvu. Vidimo se za Uskrs i na ljeto... dotad, pošaljite kući koji eurić!

Izvor: HRT

Prema posljednjim projekcijama Eurostata do 2100. godine, nažalost Hrvatska ulazi u skupinu europskih zemalja za koje se očekuje da će imati najveći pad broja stanovnika, znači više od 30 posto. Prema istim projekcijama, očekuje se da bi 2100. Hrvatska imala oko 2,7 milijuna. Međutim, migracijska komponenta je jedan čimbenik koji je nemoguće točno predvidjeti. 

Općina Dugi Rat