Oko 90 posto poslovnih prostora bez uporabne dozvole

Već tijekom lipnja Vlada, odnosno nadležno ministarastvo morat će ponuditi rješenje vrlo  složenog problema s kojima se suočava veliki broj postojećih i potencijalnih obrtnika u zemlji. Najavio je to Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, na nedavno održanom nacionalnom  savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku odgovarajući na izravno pitanje postavljeno od Mile Jazbinšek iz Poduzetničkog centra “Doxtus” iz Splita. - U Splitu je Ured za gospodarstvo potpuno obustavio izdavanje obrtnica jer u ovom najvećem dalmatinskom gradu 90 posto poslovnih prostora nema ili ne može dobiti uporabnu  dozvolu. Jasno je da je to sve po zakonu, ali što činiti - upozorila je Jazbinšek. Pokazalo se da je potpredsjednik Polančec i te kako upućen u tu problematiku ...

Piše: M. Džambo / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija


Uzaludno kucanje na vrata

- Ne susrećete se samo vi u Splitu s tim problem, premda je on, možda, u tom Damir Polančecgradu i najdrastičnije izražen. Slična situacija je u cijeloj državi. Tražimo rješenja i ona će  stići za dva–tri tjedna - obećao je potpredsjednik Damir Polančec.

Ovih je dana u Šibeniku ministra turizma Damira Bajsa upozorila Barka Erak, pročelnica Županijske državne uprave za gospodarstvo, na isti problem.

- Od 1996. godine na području Šibensko-kninske županije izdana su 6864 rješenja za  pružanje usluga iznajmljivanja soba i apartmana. Od stupanja na snagu spomenutog Zakona o građenju prošle godine izdano je samo 40 takvih rješenja.

Nije u pitanju pad zanimanja za iznajmljivanje apartmana i soba. Naprotiv, građani i dalje kucaju na vrata naših ureda, ali mi ih moramo odbiti jer njihovi objekti nemaju, niti mogu, po važećem zakonu o gradnji, dobiti uporabnu dozvolu. I tu cijela priča završava -  kaže pročelnica Barka Erak.