ST-@RT: Najlakše je sjedit i grintat

ekipa iza ST-@RT magazinaNakon što su ST-@RT festivalom uzdrmali uspavanu dalmatinsku kulturno-umjetničku scenu, ekipa volontera koja stoji iza ovog hvaljenog glazbenog projekta otišla je korak dalje. Tridesetak kreativaca vođenih željom da povežu splitsku umjetničku scenu, s uspjehom je iznijela prvi broj magazina ST-@RT koji će tiskati dva puta godišnje u nakladi od po pet tisuća primjeraka ...

TRIDESETAK KREATIVACA IZNIJELO PRVI BROJ SVOJEG MAGAZINA

STop dosađivanju, ST-@RT kreiranju: "Najlakše je sjedit i grintat!"

Piše: Tanja Šimundić Bendić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Agilni volonteri

Novim glasilom mladih tiskanim na finom papiru, te za prvi broj prilično istančanog grafičkog prijeloma, željeli su uzdrmati, ali i povezati dalmatinsku urbanu scenu. A onda dalje, kažu, razbiti stereotipe vezane uz dalmatinsko tuga s juga stanje svijesti.

- Najlakše je sjedit i grintat kako se ništa ne događa. Najteže je reć dosta, ajmo nešto stvarat. I onda smo stvorili ST-@RT festival, već mu ide četvrti rođendan, a onda i papirnatu ekstenziju, besplatni informator o urbanoj kulturi i umjetnosti na području Dalmacije – kaže Ivan Špar, uz Juricu Ugrinu i Deana Clea Brkića, organizator festivala kojeg je i Hrvatska glazbena unija prepoznala kao projekt što potiče demo i urbanu dalmatinsku scenu.

ekipa iza ST-@RT magazina

Iza ovog dvodijelnog projekta stoji Udruga za zaštitu glazbe “Stop”, koja se povezala sa splitskim klubom “O’Hara”, te skupinom agilnih volontera.

Nakon festivala prvenstveno namijenjenog stvaranju prostora neafirmiranih bandova, magazin je još šire otvorio domenu djelovanja. Usmjerio se prema glazbi, filmu, kazalištu, književnosti, slikarstvu, fotografiji, dizajnu, plesu... svim oblicima umjetničkog izražavanja.

Svi su dobrodošli, svi koji rado jedre prostorima urbanog izražavanja ovdje će naći prostor djelovanja. Magazin će rado ugostiti plesače baleta, ljude s hand made scene, lutkare i pjesnike, sve koji žele stvarati nešto novo.

- Otvoreni smo za pojedince, udruge, institucije, organizacije, kreativce, alternativce... Javite se, dođite!

- Nek ovaj naš grad, cijela Dalmacija bude mjesto dobrog kulturnog življenja. Udruga “Stop” je tu, a s njom i projekti kojima ćemo pasivu otjerati novim idejama, projektima, radovima i programima - kaže Ivan u ime ekipa koja potpisuje ovaj zanimljivi projekt.


Besplatan magazin

U općoj krizi tiskovina raduje izlazak novog magazina, posebice onog koji će progovoriti o zanimljivim kreativcima s dalmatinske urbane scene. Primjerke magazina će volonteri dijeliti po okupljalištima mladih, a svoj prvi ‘sudar’ s publikom imali su tijekom Noći muzeja.

Vrijedna kulturna manifestacija nije slučajno izabrana, bilo je za očekivati kako će tu noć ‘sudionice’ projekta biti domaćini brojnim mladim snagama. Za njih su volonteri pripravili dvije tisuće primjeraka, još dvije će se narednih dana dijeliti po Splitu, a ostatak po dalmatinskim gradovima.


Bez glavnog urednika

ST-@RT nema glavnog urednika, tek veliku ravnopravnu ekipu u dobi od 24 do 35 godina, u kojoj je grafički dio napravio lavovski posao. Odradili su ga Saša Pocrnić, Damira Kalajžić, Goran Pavasović, Mišo Komenda, a sve pod vodstvom Tomislava Čubelića.