Kreće cijepljenje protiv gripe

320 tisuća doza cjepiva protiv gripe krenulo je prema domovima zdravlja. - "Očekujemo da će distribucija završiti u ponedjeljak, to jest u utorak i u srijedu kreće cijepljenje protiv gripe. Sad trenutno se distribuira prema županijskim zavodima oni dalje distribuiraju prema liječnicima obiteljske medicine, koji će započeti cijepljenje" - kazala je Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Liječnici savjetuju da se cijepljenje obavi što prije. Za stvaranje prvog imuniteta potrebna su minimalno dva tjedna. Za razliku od viroze, gripa stiže naglo. Simptomi su glavobolja, bol u mišićima, visoka temperatura i kašalj. Cjepiva ima dovoljno za one koji se odluče. Besplatno je za zdravstvene radnike, starije od 65 i kronične bolesnike. Ostali ga mogu kupiti u ljekarnama po cijeni od stotinjak kuna.

Izvor: Rtl.hr

- "U Hrvatskoj vam gripa dolazi u 12. mjesecu, u drugom dijelu 12. mjeseca, ali kako ljudi putuju, a sezona gripe varira od zemlje do zemlje, onda se sporadični slučajevi mogu očekivati već sad u ovom mjesecu" - kazao je liječnik obiteljske medicine Dragan Soldo.

Doktor Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu, kazao je za RTL kako se nada da se neće ponoviti prošlogodišnja sezona kada je dominirao virus B Yamagata koji se u Hrvatskoj nije pojavio 25 godina. Zbog toga je bio povećan broj oboljelih i smrtnih ishoda.

- "Nadamo se da će sezona biti blaža, a prema najavama iz Europe moglo bi se raditi o sezoni u kojoj će biti dominantan virus A" - kazao je Draženović.

Who's Online

We have 475 guests and one member online

  • admin