CMS: Hrvatskoj potreban sustav ljudske, a ne domovinske sigurnosti

Visoka stopa nezaposlenosti, visoka financijska zaduženost, nepovjerenje u pravosuđe, deložacije – gubljenja prava na dom, politička korupcija, nepovjerenje građana u demokratske institucije, rast ekstremizma i vjerskog fundamentalizma u političkom prostoru, udari na slobodu medija - ovo su prijetnje nacionalnoj sigurnosti u Hrvatskoj, a ne ono što najavljuje ministar Krstičević u svom konceptu domovinske sigurnosti, osvrće se Centar za mirovne studije (CMS) na ministrovu najavu. Njihovo priopćenje u cijelosti možete pročitati ovdje..

Izvor: CMS, Monitor.hr

CMS poziva Vladu RH da krene s uvođenjem suvremenog koncepta ljudske sigurnosti koji je prepoznat, za razliku od domovinske sigurnosti, u temeljnim dokumentima EU.

Oko izrade ovog dokumenta treba biti pokrenuta široka javna rasprava koja će uključivati sve relevantne aktere, kako bi ovaj strateški dokument u konačnici što realnije odgovorio na sigurnosne izazove svih građana Hrvatske.

CMS apelira i da nositelj radne skupine za izradu ovog dokumenta ne bude isključivo MORH – zbog realne opasnosti manjka širine vizije i sužavanja razumijevanja ugroza samo na različite oblike "fizičkih opasnosti“ za građane – već interdisciplinarno tijelo koje će činiti različita ministarstva te različiti akteri civilnog društva, završava CMS u svom priopćenju.