Iz Regije..

Omiš: Japanci laserima predviđaju koja će iduća stijena pasti

U Omišu su radi trodimenzionalnog snimanju kompletnog omiškog stijenja laserom boravili inženjeri geodezije iz Japana na poziv profesora Predraga Miščevića sa splitskog Građevinskog fakulteta, a u sklopu međudržavnog projekta "Identifikacija rizka i planiranje korištenja zemljišta za ublažavanje nepogoda kod odrona zemlje i poplava u Hrvatskoj”.. Riječ je o izradi geodetske podloga uz pomoć koje će stručnjaci točno znati koje se stijene pomiču i koje predstavljanju opasnost za građane Omiša ...

LASERI NAD OMIŠEM

INŽENJERI GEODEZIJE S DALEKOG ISTOKA PRIPREMAJU TRODIMENZIONALNO SNIMANJE KOMPLETNOG BRDA IZNAD GRADA

Japanci će predvidjeti koja će iduća stijena pasti

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Prizor je bio tipičan. Japanci, čitava grupa Japanaca, s isukanim fotoaparatima i oduševljenim licima špartali su Omišem i škljocali na svaki kamen koji bi ugledali. Vidi ovo, škljoc! Vidi ono, škljoc! Koji dobar kanon, škljoc! Moj nikon je bolji, škljoc! Kanon Cetine, škljoc!

Problem, ako problema uopće ima, je u tome što nije ljeto i što ovi Japanci nisu turisti. U pitanju su redom bili inženjeri geodezije. Koji su u Omiš došli na poziv profesora Predraga Miščevića sa splitskog Građevinskog fakulteta.

oniške stijene

A radi stijena, koje su nemilice fotografirali, zapravo su i stigli na ušće Cetine. Doletjeli su i gradonačelnika Ivana Kovačića upoznali s projektom na kojemu već ozbiljno surađuju sa splitskim Građevinskim fakultetom.

Riječ je o laserskom trodimenzionalnom snimanju kompletnog omiškog stijenja. Geodetska je to podloga uz pomoć koje će stručnjaci točno znati, tako barem Japanci kažu, koje se stijene pomiču i koje predstavljanju opasnost za građane.

Japance je, naravno, nevolja natjerala na ovu tehnologiju, jer im je potresa i odrona u njihovoj zemiji već navrh glave. Uvjeravaju stoga kako je moguće precizno odrediti koja bi stijena mogla pasti, no, nažalost, sam pad ova tehnika ne može zaustaviti.

U Omiš su stigli u sklopu međudržavnog projekta “Identifikacija rizka i planiranje korištenja zemljišta za ublažavanje nepogoda kod odrona zemlje i poplava u Hrvatskoj”, kojim je japanska vlada, preko upravo doktora Miščevića, donirala uređaj koji upozorava na mogući odron.

Riječ je o sofisticiranoj napravi koja laserski skenira topografiju te, uspoređujući odaslane podatke, predviđa kada će pasti iduća stijena. Svjetska su iskustva, na pominju, odlična, a za Omiš i njegove stijene, otkrivaju, čuo je stručni čitav svijet.

Uređaj je, zanimljivo, trebao biti postavljen još prije dvije godine, no dogodio mu se kratki spoj nespojiv s Japancima. Iako uredno spakiran, uređaj se, zbog turbulencija u zrakoplovu, pokvario.