IT izvoz mogao bi nositi milijarde eura

ITNapokon smo dočekali da iz IT sektora dođe konkretna inicijativa o zapošljavanju. Umjesto uobičajenih priča o nužnosti veće državne potrošnje, po prvi puta slušamo priču o tome kako država može dobiti veći prihod - i to od izvoza, te paralelno aktivno pomoći rješavanje trenutno glavnog gospodarskog problema - nezaposlenosti. Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx, ima konkretan plan kako u iduće dvije godine povećati broj zaposlenih u IT industriji za 10 tisuća. Četiri tisuće zaposlio bi u postojećim softverskim izvoznicima, a dodatnih šest tisuća kroz daljnje jačanje startup scene u Hrvatskoj. U Hrvatskoj su političari dali mnogo lijepih obećanja, ali od izbora nisu učinili ništa konkretno da potaknu zapošljavanje u IT-u koji se bavi razvojem i proizvodnjom kao i brži rast IT izvoznika. Za zemlju s gotovo 400 tisuća nezaposlenih, posebno mladih stručnjaka, to je loša politika ...

GOSPODARSTVO

IT izvoz mogao bi nositi milijarde eura

Političari su mnogo toga obećali, ali od izbora nisu učinili ništa konkretno da potaknu zapošljavanje u IT-u koji se bavi razvojem i proizvodnjom, kao i brži rast IT izvoznika

Piše: Bernard Ivezić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx, ima konkretan plan kako u iduće dvije godine povećati broj zaposlenih u IT industriji za 10 tisuća. Četiri tisuće zaposlio bi u postojećim softverskim izvoznicima, a dodatnih šest tisuća kroz daljnje jačanje startup scene u Hrvatskoj.

Kredibilitet za takvo obećanje ima. Gospodarsko udruženje CISEx u godinu dana naraslo je više od tri puta te broji gotovo 130 razvojnih IT tvrtki izvoznika. Većina od tih tvrtki nije postojala prije dvije godine. Lani su pak uglavnom imale po nekoliko zaposlenika, a ove godine imaju ih po nekoliko desetaka.

To je val novih informatičkih poduzetnika, koji su unatoč krizi uspjeli ne samo opstati u Hrvatskoj već se globalno širiti. Toliko su uspješni da Amerikanci i Britanci aktivno lobiraju da se dobar dio njih u cijelosti preseli u London, New York i Silicijsku dolinu jer predstavljaju ono što razvijeni zapad vidi kao industriju budućnosti.

Statistika pokazuje da i bez pomoći države domaći IT izvoznici uspijevaju rasti iznad prosjeka hrvatskog gospodarstva. Prema istraživanju agencije IDC Adriatics, od 2003. do 2009. godine hrvatski IT izvoznici rasli su prosječno 13,4 posto godišnje i do 2015. godine, nastave li tim tempom, i bez pomoći države, donosit će Hrvatskoj dvije milijarde kuna izvoza.

Pomogne li država, trenutnih nešto manje od 500 IT izvoznika, s milijardu kuna prihoda izvana, moglo bi umjesto u milijardama kuna izvoz mjeriti u milijardama eura.

No, ta mlada i potencijalno vrlo plodnosna industrija za hrvatski BDP teško da će ne samo ostvariti svoje obećanje, već i dosadašnje prognoze rasta kad zemlje u okruženju pružaju bolje uvjete za startupe.

Države poput Srbije službeno prate IT izvoz, pomažu gradnju infrastrukture nužne za IT izvoz i porezno potiču startupe.

U Hrvatskoj su političari dali mnogo lijepih obećanja, ali od izbora nisu učinili ništa konkretno da potaknu zapošljavanje u IT-u koji se bavi razvojem i proizvodnjom kao i brži rast IT izvoznika.

Za zemlju s gotovo 400 tisuća nezaposlenih, posebno mladih stručnjaka, to je loša politika.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 363 guests and no members online