Izvoz i investicije

Ciljevi su nam prije svega kvalitetni proizvodi veće dodane vrijednosti koji se mogu plasirati na svjetsko tržište. To su, prije svega, projekti u logistici, infrastrukturi, obnovljivim izvorima energije i turizmu, rekao je u razgovoru za Vjesnik Slobodan Mikac, ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU - www.apiu.hr), koju je Vlada osnovala prije nekoliko godina, a koja ima zadaću pružati usluge investitorima pri realizaciji ulagačkih projekata, promicati u inozemstvu prednosti Hrvatske kao ulagačkog odredišta te pružati potporu hrvatskim izvoznicima ...

AGENCIJA ZA PROMICANJE IZVOZA I ULAGANJA
 
Naša najveća prednost je kvalitetna radna snaga

 
Piše: Ivana Knežević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Ravnatelj Agencije Slobodan Mikac kaže Vjesniku kako je najveći problem hrvatskog izvoza konkurentnost proizvoda, no, istodobno, najveća prednost naše zemlje, pri privlačenju stranih ulagača, je kvalitetna radna snaga.

Slobodan Mikac

Prošla godina je bila važna po ulaganjima u Hrvatsku. Koliko je točno uloženo i možemo li time biti zadovoljni?
 
- Prošle je godine u Hrvatsku uloženo 3,6 milijardi eura. Iznimno smo zadovoljni tom visinom ulaganja, a pogotovo iznosom ulaganja po glavi stanovnika. Naime, uloženo je 811 eura po glavi stanovnika. Ta činjenica Hrvatsku stavlja na treću poziciju među zemljama u regiji. Ispred nas su samo Češka i Bugarska.


Kako privući strane investitore? Što im kažete, zašto ulagati baš u Hrvatsku?
 
- Stranim investitorima uvijek napominjemo tri ključne prednosti koje Hrvatsku stavljaju ispred drugih zemalja u okružju. To su dobar zemljopisni položaj, dobra infrastruktura i, naravno, ono što je najvažnije, kvaliteta radne snage.


Jedna od ideja je da Agencija nudi investitorima gotove projekte. Kakve to projekte želimo imati u Hrvatskoj, što su nam ciljevi?
 
- Ciljevi su nam prije svega kvalitetni proizvodi veće dodane vrijednosti koji se mogu plasirati na svjetsko tržište. To su, prije svega, projekti u logistici, infrastrukturi, obnovljivim izvorima energije i turizmu. No, to ne znači da nećemo ili ne želimo prihvatiti i ostale projekte koje investitori ili jedinice lokalne samouprave ponude.
 

PROČITAJ VIŠE...
http://www.vjesnik.hr/html/2008/10/20/Clanak.asp?r=tem&c=2
 

Povezani članci

Who's Online

We have 195 guests and no members online