Do posla samozapošljavanjem uz potporu HZZ

kako do poslaHrvatski zavod za zapošljavanje nudi potpore za samozapošljavanje i to 18.614,40 kuna za otvaranje obrta i 24.189,72 kune za otvaranje tvrtke. Pritom nije bitno otvarate li tvrtku po modelu društva s ograničenom odgovornošću ili jednostavno trgovačko društvo, kolokvijalno nazvano tvrtku za 10 kuna. Dosad su potpore mogli dobiti samo trajno nezaposleni koji su na Zavodu bili prijavljeni duže od šest mjeseci, a po novome svatko tko je prijavljen na zavod može dobiti potporu, i to za sve vrste djelatnosti. Treba samo izraditi Poslovni plan u kojem se prezentira ideja, a i u tom dijelu vam Zavod može pomoći.. Zainteresirani? Evo što Vam je činiti ...

POTPORE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Želite biti sam svoj gazda? Evo što vam je činiti!

Izvor: tportal.hr

Dakle, prvi korak do svojeg biznisa je otići kod savjetnika u Zavod i zamoliti ga da vam pomogne izraditi plan, a potom predati dokument stručnom timu na odobrenje. Plan se predaje zajedno s jednostavnim obrascem za prijavu na potpore koji se lako može pronaći na stranicama Zavoda, a natječaj za potpore je otvoren.

kako do poslaNovost je i da ne treba ulaziti u poduzetnički rizik prije odobrenja potpore. Dosada se prvo morala otvoriti tvrtka da bi se moglo prijaviti za subvencije, a novim pravilima određeno je da se prvo prijavljujete na mjeru, a tek kad vam sredstva budu odobrena registrirate obrt ili trgovačko društvo. Time se značajno umanjuje rizik jer čak i uz minimalne doprinose novi poduzetnik za jednu osobu na godišnjoj razini mora izdvojiti oko 20.000 kuna za 'hladni pogon'.

Za poslove visoke stručne spreme mjesečni doprinosi iznose oko 1.300 kuna mjesečno, a tu je i oko 400 kuna poreza na dohodak.

Potporu Zavod isplaćuje jednokratno, i to maksimalno 30 dana nakon što se odobri poslovni plan, a jedini uvjet HZZ-a da su potpore opravdane je da se redovito plaćaju doprinosi.

Zapravo, uz cijenu otvaranja jednostavne tvrtke, koja košta oko 800 kuna i prvu godinu plaćanja doprinosa, ispada da su sredstva HZZ-a dovoljna za više od godinu dana poslovanja.

U slučaju nenamjenskog korištenja novca i neplaćanja doprinosa Zavod ima pravo tražiti novac nazad, uz kamate, a moguće je i da će se naplaćivati kazne.

kako do poslaKriterij za visinu poticaja je bruto plaća. Tako će HZZ zapravo isplatiti novom poduzetniku oko 50 posto bruto plaće za posao koji nezaposlene osoba namjerava raditi, a invalidima koji se žele samozaposliti potpora će iznositi i do 70 posto bruto plaće.

Novim poduzetnicima koji se boje sami upustiti u poslovanje otvara se mogućnost i udruživanja u zadruge, a država će putem HZZ-a pomoći tako da financiraju 75 posto plaće voditelju zadruge.

Novi poduzetnici neće u pothvatu biti sami. Zavod im prema novim mjerama mora osigurati pomoć i biti 'tihi partner'. To znači da će se samozaposleni moći savjetovati sa stručnjakom u HZZ-u i da će im se pomagati u savladavanju administrativnih barijera u institucijama.

Detaljne upute za dodjelu potpore za samozapošljavanje pogledajte ovdje.

Povezani članci

Who's Online

We have 575 guests and no members online