Tehnologija i startupi – od garaže do svjetskog tržišta

tehnologija i startupiU Hrvatskoj posluje niz tvrtki koje su do sada pokazale izuzetnu kreativnost i inovativnost te u dobroj mjeri izvoze svoja znanja i vještine, rečeno je na ovotjednoj konferenciji "Tehnologija i startupi – partnerstvo za budućnost Hrvatske" u organizaciji Microsofta Hrvatska. Svoje uspješne projekte prezentirali su predstavnici najuspješnijih od 240 IT startupa, članovi Microsoftovog BizSpark programa te Udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera. Velik broj tih tvrtki nastao je u studentskim danima, slično kao Microsoft ili Facebook, počevši u studentskom domu ili roditeljskoj garaži, a danas se mogu pohvaliti uspješnim implementacijama sustava i rješenja na sedam kontinenata svijeta ...

ONI ZNAJU IZVOZITI

Microsoftov program BizSpark i udruženje CISEx zajedno podržavaju više od 240 tvrtki

Izvor: Monitor.hr

"Male i srednje tvrtke u Hrvatskoj čine 99,5 posto ukupnog gospodarstva kao i preko 50 posto hrvatskog BDP-a. One zapošljavaju više od 64 posto radnika, o njima govore političari, gospodarstvenici, građani. Ovom konferencijom željeli smo ukazati na važnost podrške startupima, kako bismo pomogli unaprjeđivanju regionalnog razvoja Hrvatske. Naša je zadaća da im osiguramo znanja i tehnološku infrastrukturu i pomognemo u razvoju, da mogu osvajati nova tržišta i stvarati poslovne prilike", istaknuo je Draško Ivanišević, direktor odjela za promociju razvojne platforme i poslovnih rješenja Microsofta Hrvatska.

cisexU sklopu konferencije održana su dva okrugla stola; jedan posvećen Microsoftovom BizSpark programu, koji je predstavio primjere iz prakse tvrtki Farmeron, Salespod, Web Marketing i dizzy.hr. Oni su privukli zanimanje ne samo domaće javnosti, već i stranih investitora te planiraju daljnje unaprjeđenje poslovanja. Drugi okrugli stol predstavio je uspješne projekte tvrtki iz Udruge Hrvatskih neovisnih izvoznika softvera, koji su pokazali kako proizvoditi u Hrvatskoj za cijeli svijet.

Na konferenciji su predstavljeni i projekti Ministarstva obrta i poduzetništva, u sklopu inicijative Podzetnički impuls. Ministarstvo će u ovoj godini malim i srednjim tvrtkama omogućiti prijavu u četiri programa: Poduzetnik početnik, za koji je osigurano tri milijuna kuna poticaja, Mladi u poduzetništvu, s također tri milijuna kuna poticaja, Nove tehnologije s čak 22,5 milijuna kuna te Razvoj i primjena inovacija, s dostupnih 11 milijuna kuna.

startupSudionicima su također predstavljene mogućnosti koje startup tvrtkama nudi računalstvo u oblaku te ekonomika modela softvera kao usluga. Konferencija je ujedno bila prilika mladim tvrtkama, koje se žele okušati u razvoju aplikacija, za osvajanje cjelovitog Azure razvojnog paketa. Na kraju konferencije, predstavnici startup tvrtki predstavili su ukratko ideje aplikacija koje žele izraditi korištenjem Windows Azure platforme. Najboljih šest projekata osvojilo je Azure korisnički račun, vrijedan 7000 dolara, koji će omogućiti besplatan razvoj aplikacija tijekom šest mjeseci.

Povezani članci

Who's Online

We have 386 guests and no members online