Potravlje: Otpad s Poljanka truje Cetinu

CetinaVrličko odlagalište komunalnog otpada na lokalitetu Poljanak u Otišiću mora se hitno zatvoriti jer je riječ o trajnom izvoru trovanja vode rijeke Cetine i desetaka izvora pitke vode u okruženju. Deponij na Poljanku je na području grada Vrlike, ali na Vrliku i Vrličane ima najmanje štetnog utjecaja. Poljanak je u neposrednoj blizini jezera Peruča. Procjeđivanjem, otrovne tvari iz deponiranog smeća stižu u jezero zbog čega dolazi do zagađenosti vode. Zagađenost se manifestira učestalim ugibanjima ribe, pojavljivanjem masnih naslaga i crnih čestica u vodi, a da se ne radi o bezazlenosti, znaju kupači u Peruči od kojih su mnogi zaradili osipe i plikove. Ta i takva voda iz Peruče koritom rijeke Cetine dolazi do Omiša. Istu tu vodu u Omišu zahvaćaju u vodoopskrbni sustav pa je kao vodu za piće koriste na omiškom i cijelom makarskom području, na Braču i Šolti ...

ZAŠTITA VODA

Otpad s Poljanka truje Cetinu

Piše: Toni Paštar / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Prije zatvaranja odlagalište se mora sanirati, najbolje odvoženjem deponiranog smeća. To je zahtjev članova Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević s područja općine Hrvace i županije koji su se u četvrtak okupili na mirnom prosvjedu u Potravlju.

Predsjednica Ruža Tomašić, u pratnji Mate Stipanovića, čelnika podružnice Hrvace, i drugih, obišla je deponij u Otišiću i zgrozila se viđenim.

Na prosvjedu se okupilo četrdesetak pravaša i njihovih simpatizera.

Najveći je apsurd da se na Poljanak odlaže dio smeća s makarskog područja, a onda to isto smeće zagađuje vodu koju Makarani koriste za piće.

Povezani članci

Who's Online

We have 129 guests and no members online