Cetina dobila monografiju

Cetina dobila monografijuO rijeci Cetini ispisane su priče i priče, napisano bezbroj knjiga i književnih uradaka. O toj krasotici koja teče u dužini od 105 km, od svog izvora ispod najveće hrvatske planine Dinare pa do svoga ušća u Omišu, pisali su, fotografirali i pjevali mnogi. Još jednu i to iznimno veliku zahvalu, Cetina je dobila nedavno u Sinju. U Alkarskim dvorima, u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske Sinj predstavljena je monografija 'Cetina', autora prof. Velimira Borkovića. Monografija 'Cetina' sadrži dvjestotinjak stranica sa stotinjak prekrasnih fotografija značajnih majstora fotografije Ive Pervana, Ljudevita Blageca, Rina Efendića, Filipa Ratkovića, Jure Jovića, Morisa Kolaka, kao i fotografije iz Arhiva Franjevačkog samostana u Sinju. Monografiju je grafički uredio Velimirov sin Jakov ...

SINJ

Cetina dobila monografiju

Izvor: Ferata.hr

Ističući da mu je za ovu monografiju trebalo mnogo truda, odricanja i dvije godine rada, prof. Borković, poznat po dugogodišnjem društvenom radu i dobitnik nagrade Grada Sinja za životno djelo, naglasio je da je Cetina prva rijeka u Hrvatskoj koja je dobila monografiju. U nadahnutom obrazlaganju svog novog dijela, prof.Borković je na kraju poručio:

'Ovu krasoticu moramo čuvati od svega, ona je naše nadahnuće i naš život. Zato učinimo sve da se Cetina ne otme pomoću bešćutnog kapitala'

Cetina dobila monografiju

Autor je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli mu realizaciji monografije - svojoj obitelji, suradnicima u Matici Hrvatskoj, kolegama profesorima i stručnim osobama koje rade u energetskom i vodnom sustavu na rijeci Cetini. Naime, poznato je da Cetina na svom toku ima pet hidroeletrana i zato je nazivaju Hrvatski hidroenergetski div.

U ime organizatora predsjednik sinjskog organka Matice Hrvatske fra Mirko Marić prenio je okupljenima kako je na nedavnoj sjednici predsjedništva Matice Hrvatske predsjednik Igor Zidić istaknuo kako je ovo do sada najznačajnije i najbolje književno i literalno djelo o jednoj rijeci.

Uz prikazivanje fotografija od izvora do ušća Cetine s ostalim znamenitostima koji su uz rijeku, monografiju je predstavio prof. Marko Duvnjak.

Povezani članci

Who's Online

We have 136 guests and no members online