Prosvjed malih brodara zbog nedostatka vezova u lukama

U ponovljenom prosvjedu, uključivanjem sirena na pet minuta, turistički brodari u Krilu, Splitu, Trogiru i Dubrovniku upozorili su na nepovoljan položaj u odnosu na velike strane brodove na kružnim putovanjima i luksuzne jahte. Zbog loših uvjeta rada i malog broja vezova, kažu, trpe golemu štetu, premda njihovi brodovi na godinu ostvare prihod veći od pola milijarde kuna, saznaje HRT.
- Kada dođete u Dubrovnik u subotu i morate napraviti smjenu, nabaviti sve potrepštine, ako sve morate obaviti čamcem i ukrcati se i iskrcati par puta, to je katastrofa, ističe zapovjednik i vlasnik broda Denis Grubiša.
- Jednostavno, infrastruktura nas ne prati, nas ima oko 180, a svake godine gradimo 15 do 20 brodova novih, kaže Ante Rakuljić, predsjednik Udruženja malih brodara pri HGK, piše portal Dalmacija Danas.

PROSVJED TURISTIČKIH BRODARA

Brodari: Ovo je zadnje upozorenje pred blokadu luke

Izvor: HRT, Dalmacija Danas

Trubeći na pet minuta turistički brodari u Splitu i Dubrovniku prosvjedovali su protiv loših uvjeta rada i malog broja vezova.

Vlasnik i zapovjednik broda Crystal Andrija Marasović, kao predstavnik brodara cijelog Jadrana, iskazao je nezadovoljstvo ponajprije zbog nedostatka vezova.

Rive ima, mjesta ima, samo nas treba podržati državni aparat. Prioritet imaju jedrilice i jahte, a mi želimo da se bolje tretira brod pod hrvatskom zastavom. Imamo problema u Dubrovnik i Hvaru koji se mogu riješiti na efikasan način, posebno u Dubrovniku. Imamo veliku espanziju i infrastruktura nas ne prati. Ne znam što će se dogoditi, ali mislim da ćemo morati poduzeti rigoroznije mjere – kazao je Marasović koji se bavi organiziranjem izleta i višednevnih krstarenja po otocima za Dubrovački dnevnik.

Prosvjed se održao i u Splitu. Predsjednik Udruge privatnih brodara Ivan Rakuljić nedavno je za HRT izjavio kako ih isti problemi muče i u drugim lukama, a najviše u Splitu, Hvaru i Dubrovniku. Nedostatak vezova za turističke brodove tijekom sezone, kao i nedostatak zimskih vezova kronični su problemi koji ih muče. Kažu da u Dubrovniku prednost imaju kruzeru, a u Hvaru primjerice skupocjene jahte, piše Morski.hr.

Brodari upozoravaju da je ovo je zadnje upozorenje, nakon kojeg najavljuju blokade luka.

Who's Online

We have 303 guests and no members online