Zanimljivosti..

Idemo na Cetinu

Upoznati prirodne ljepote svoga najbližeg zavičaja uvijek je bilo najteže jer su nas više privlačili daleki krajevi. No, istina je da ne moramo otići daleko da bi nam bilo lijepo. Za prvo putovanje odabrali smo izvor rijeke Cetine i Peručko jezero. U jednom danu možete uživati u raznolikim sadržajima, a sve je to na manje od sat vožnje od Splita. Krenite cestom u pravcu Vrlike i kada prođete Vrliku, ubrzo skrenite desno i nastavite u pravcu sjevera još nekih sedam kilometara. Doći ćete do izvora naše najduže zavičajne rijeke koja svojim tokom vijuga preko stotinu kilometara prije nego završi svoje putovanje u Jadranskome moru ...

 Idemo na Cetinu

Krenite cestom u pravcu Vrlike, skrenite desno i idite do izvora Cetine, naše najduže zavičajne rijeke koja vijuga preko stotinu kilometara. Nakon što vidite izvor, svakako nastavite put Vukovića vrela, gdje se nalazi mlinica koja je Gotovcu dala inspiraciju da napiše 'Ero s onoga svijeta'

Piše i snima: Bože Ujević
Izvor: Slobodna Dalmacija

Tako moćna rijeka nastaje na naizgled mirnom izvoru. Ali kada otkrijete tajne njezinih izvora, pritoka i svih onih voda koje se ulijevaju u njeno korito, bit će vam jasno odakle snaga i silina Cetini i kako je mogla probiti snagu kamena da se poljubi s plavetnim morem u kojemu pronalazi konačni smiraj nakon začuđujućeg putovanja, što kroz zemlju, što po površini zemlje.

Cetina

Nakon izvora Cetine otiđite do Vukovića vrela, odakle odlaze vode u lokalni vr-lički vodovod. Dubina vrela je 128 metara. Na ovom vrelu nalaze se još uvijek slikovite mlinice koje više ne melju žito, ali stoje kao svjedoci idiličnih vremena kada je oko mlinica sve vrvjelo od stanovnika koji su dovozili ili odvozili toplo i mirisno brašno.

Ova je mlinica dala nadahnuće Jakovu Gotovcu da sklada operu "Ero s onoga Kula Nutjaksvijeta" dok je boravio ispred nje i slušao mladost kako zbori o zgodama, ali i mladost koja i zapjeva i zapleše. Zato je ta opera i prihvaćena kod publike jer je puna živosti, a završno kolo nešto je najljepše što je uopće skladano u hrvatskoj glazbi.

Od kule Nutjak ostalo je malo za vidjeti

Nedaleko od mlinica nalaze se prostrane livade idealne za igru, zabavu i rekreaciju. Vrijedi posjetiti i najveće umjetno jezero. Par stotina metara od mosta u Baleku počinje Peručko jezero. Tu susrećem gospodina Antu i njegova unuka koji neumorno vježba skokove u hladnu rijeku.

- Ovakve ljepote nema nigdje i zato mi je drago da mogu svoga unuka dovesti ovdje. Vidite da se i pastrve dobro love. Peručko jezero podjednako je lijepo tijekom cijele godine i zato sam često na njegovim obalama - kaže on.


Vila 'Barbara'

U ljepote Cetine i Peručkog jezera mogu se uvjeriti i svi turisti koji posjete vilu "Barbara", koja se nalazi na samoj obali jezera u Garjaku. Ime je dobila po vlasnikovoj punici koji s ponosom ističe koliko je svoga rada, vremena i ljubavi utrošio da bi stvorio tako prekrasan ambijent vile. Tu su stari predmeti, kamene stepenice i puno drugih sitnih detalja koji ovu vilu čine jedinstvenom.

Vila Barbara

Interijer vile Barbara, koja je ime dobila po vlasnikovoj punica

Ako se poželite napiti prave hladne izvorske vode, dovoljno je spustiti se par metara ispod vile, gdje iz stijene stalno teče hladna voda.

Planovi vlasnika vile idu i prema izgradnji velikog etnosela za koji već postoje nacrti, jer on smatra da jedino izvorne vrijednosti mogu biti garancija razvoja turizma koji sve više kuca na vrata ovoga kraja.

Voziti se na povratku pored Peručkoga jezera, a ne posjetiti branu, bio bi grijeh. Stoga skrenite s ceste prema Donjem Biteliću i već nakon par minuta ćete se naći na velikoj i moćnoj brani, čija visina prelazi 60 metara.

Peručko jezero proteže se na gotovo 20 kilometara i najveća je nakupina vode u Dalmaciji, koja je prekrila Koljansko i Ribarićko polje, gdje je bilo desetak jakih izvora koji danas pune vodom ovu veliku akumulaciju. Najveća dubina jezera iznosi 64 metra. Jezero privlači tijekom cijele godine ribiče, različite rekreativce, ali i jedriličare i veslače koji na vodama jezera održavaju regate. U ljetnim mjesecima na obale dolaze kupači uživajući u čistoj, ali nešto hladnijoj vodi.

Ovaj dio našeg zavičaja privlači ljepotom kroz sva godišnja doba i zato ne razmišljajte kada je najbolje otići. Jednostavno otiđite što prije i uživajte.


Crkva sv. Spasa

Kada se planira izlet do izvora Cetine, onda svakako Crkva sv. Spasatreba planirati i posjet crkvi sv. Spasa koja potječe iz 9. stoljeća, a koju je dao sagraditi kninski župan Gastika, majka Nemira i sinovi. Jesu li i oni pokopani u ovoj crkvi, još nije utvrđeno, ali je poznato da je oko crkve pronađena jedna od najvećih starohrvatskih nekropola.

Oko crkve je sačuvano više od 800 stećaka raznih veličina i oblika. Istraženo je oko 1200 grobova u kojima su pronađeni vrijedni nalazi, uglavnom naušnice, dugmad, prsteni, te željezne strijele i nekoliko ostruga s garniturom za zakopčavanje. Pronađeni nalazi čuvaju se u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu.

Povezani članci

Who's Online

We have 145 guests and no members online