Splitska županija traži veće ovlasti za svoja pomorska dobra

Zaštita Pomorskog dobraSplitsko-dalmatinska županija zatražila je izmjene zakona vezanih uz gospodarenje pomorskim dobrom, zatraživši veće ovlasti kod njegove zaštite. Za pokretanje gospodarskog razvitka na gospodarskom dobru te pružanja primjerene i cjelovite zaštite, Županija traži osiguravanje zakonskih pretpostavki za određivanje pomorskog dobra. Povjerenstva za granice pomorskog dobra, koje djeluju pri županijama, trebaju dobiti u nadležnost ovlasti za donošenje rješenja o granici pomorskog dobra, umjesto dosadašnjih ovlasti samo za davanje prijedloga rješenja. Potrebno je, smatraju u županijskom Upravnom odjelu za pomorstvo, uspostaviti katastar pomorskog dobra, izmjenama zakonske regulative predvidjeti mogućnost dodjele koncesija na temelju evidencije pomorskog dobra u katastarskim knjigama, izmijeniti Uredbu o postupku dodjele koncesije tako da se detaljnije razrade kriteriji za vrednovanje pojedinih područja i sadržaja koji se koriste na pomorskom dobru. Građevinska i pomorska inspekcija, smatraju, trebale bi za slučajeve uzurpacije i bespravne gradnje na pomorskom dobru dobiti posebna ovlaštenja radi jačeg sankcioniranja te bolje materijalne uvjete radi uklanjanja bespravno sagrađenih objekata. Županijskim odjelima za pomorstvo trebalo bi dati ovlasti inspekcijskog i upravnog nadzora nad gospodarskim korištenjem pomorskog dobra te im osigurati puno veći novac ...

ZAŠTITA POMORSKOG DOBRA

uzurpacija pomorskog dobraŽupanijskim odjelima za pomorstvo trebalo bi dati ovlasti inspekcijskog i upravnog nadzora nad gospodarskim korištenjem pomorskog dobra, te im osigurati puno više novca nego sada

Piše: Dobrila Stella / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Iz Županije traže i veće inspekcijske ovlasti kako bi, odmah po dojavi o nekoj nelegalnoj aktivnosti na pomorskom dobru, mogli žurno i učinkovito reagirati. Prema trenutačnoj zakonskoj regulativi, kada dobiju dojavu o njoj moraju izvijestiti Lučku kapetaniju, a ona inspekciju Ministarstva urbanizma, graditeljstva i zaštite okoliša.

Za modernizaciju, dogradnju, sanaciju, izgradnju i održavanje pomorskog dobra Županija godišnje dobiva oko sedam milijuna kuna. Kroz naknadu za korištenje pomorskim dobrom »ubere« manje od dva milijuna. Od dodjele koncesija na pomorskom dobru uprihodi oko pet milijuna kuna godišnje. Za upravljanje pomorskim dobrom novca nikada nije dovoljno. To su sve veliki kapitalni zahvati koji zahtijevaju veliki novac.

uništavanje pomorskog dobra

Prema evidenciji, na području županije upisano je 20.430 brodica u očevidnik brodica splitske lučke kapetanije, od čega su 2404 brodice upisane za gospodarske svrhe. Najviše poteškoća stvaraju brodice do pet metara duljine, a kojih je više od polovine, s prosječnom godišnjom naknadom za korištenje pomorskog dobra od oko 69 kuna. Prema Pravilniku o brodicama, vlasnici nisu dužni, nakon dobivanja trajne plovidbene dozvole, produljivati ih, pa su podaci zastarjeli.

Povezani članci

Who's Online

We have 127 guests and no members online