Vruja: Ovako se bespravno gradi u Dalmaciji i devastira obala

VrujaDvije godine nakon što je splitska tvrtka Point u vlasništvu Stipe Latkovića, poduzetnika iz Žeževice u uvali Veliko žalo na Vruji između Piska i Brela bespravno sagradila mul dug devet metara, Latković je prije mjesec dana također bespravno opet sagradio i drugi mul, piše Makarska kronika. Još jedan prilog bogatoj temi "Kako se bespravno gradi u Dalmaciji i devastira obala" možeta pročitati u nastavku ...

VRUJA, PISAK

Ovako se bespravno gradi u Dalmaciji i devastira obala

Izvor: Makarska kronika, tportal

Stipe Latković koji je prije dvije godine unatoč zabrani građevinske inspekcije nastavio graditi jedan, a sada i drugi mul, za gradnju su bile potrebne: lokacijska dozvola, potvrda glavnog projekta, suglasnost Lučke kapetanije Split, Grada Omiša i Općine Zadvarje te dozvola Ministarstva kulture.

Nijednu, međutim, Latković nije ishodio, što je potvrdilo istraživanje novinara Makarske kronike.

Obzirom na to da Vruja i uvala Veliko žalo spadaju u zaštićenu eko mrežu, oba mula Latković bi trebao vratiti u prvobitno stanje, rekli su u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Županije.

Vruja

Naime, kako je kazao Gvido Piasevoli, stručni voditelj Javne ustanove, ukoliko Ministarstvo procijeni da će gradnja imati negativan učinak na eko mrežu, Latković će trebati platiti i novčanu kaznu.

'Investitor je od Ministarstva zaštite okoliša i prirode trebao zatražiti ocjenu prihvatljivosti zahvata s ciljem o-čuvanja eko mreže, ali koliko ja znam, tvrtka Point nam nije poslala ni dopis, niti nas je obavijestila o gradnji mula na Vruji', kazao je Piasevoli.

Obzirom na to da mul na Vruji spada pod Općinu Zadvarje, a ugostiteljski objekt je u nadležnosti Grada Omiša, Latković je i od Općine Zadvarje i Grada Omiša trebao zatražiti suglasnost. No, ni to nije učinio.

Ovu informaciju potvrdio je Neno Mimica, pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Grada Omiša koji je kazao da tvrtka Point uistinu nema suglasnost za gradnju niti je istu zatražila od Grada Omiša kao što nikoga nije niti obavijestila o gradnji.

'Radovi se odvijaju na pomorskom dobru pa je tvrtka trebala zatražiti dozvolu Lučke kapetanije. Zato me je kontaktirao inspektor Ivica Ćikotić koji je istog dana izašao na teren na Vruju, kazao  je Mimica. Međutim, Ćikotić je opovrgnuo da je bio na Vruji, te je kazao da je o radovima doznao tek od novinara.

Za razliku od Lučke kapetanije, Grada Omiša te nadležnih institucija koje se bave zaštićenim prirodnim vrijednostima, zeleno svjetlo za gradnju mula na Vruji Latkoviću je dao jedino načelnik Općine Zadvarje Branko Krnić.

Kako kaže Krnić, tvrtka Point Općinu nije obavijestila o gradnji, no Latković mul gradi u cilju zaštite urušavanja mula i ugostiteljskog objekta.

'Za gradnju mula me nitko nije kontaktirao, no znam da su radovi predviđeni Prostornim planom uređenja Zadvarja jer se na taj način suzbija erozija mula, kazao je Krnić čija je izjava bila identična onoj koju je za Kroniku dao prije dvije godine kada je Kronika pisala o bespravnoj gradnji na Vruji. I tada je Krnić kazao da ne vidi ništa sporno u gradnji na Vruji jer se radi na sanaciji i nadogradnji već postojećeg mula.

Inače, Stipe Latković u čijem je vlasništvu ugostiteljski objekt na Vruji, ilegalnu gradnju započeo je vršiti prije 11 godina kada je bespravno probijen prilazni put od magistrale na Dubcima do plaže u Vruji.Tada je tvrtka Point po nalogu Ministarstva zaštite okoliša nelegalno izgrađeni put morala vratiti u prvobitno stanje.

Za gradnju na Vruji kontaktirana je i tvrtka Point koja i izvodi radove na gradnji mula. Novinarima je rečeno je da ne znaju o kakvim radovima je riječ, a djelatnik tvrtke se nije htio predstaviti.

Prije dvije godine Kronika je  od glasnogovornika iste tvrtke, Željka Frankića, doznali da investitor za gradnju mula nije zatražio suglasnost Ministarstva te da nije ishodio ni lokacijsku dozvolu.

Po njegovim tadašnjim riječima, suglasnost je dobio od Općine Zadvarje i Grada Omiša, a od Lučke kapetanije Split podršku za izvođenje radova i dogradnju pristanišnog lukobrana.

Međutim, u prošlotjednom razgovoru nam je djelatnik Pointa, kojemu se nije sviđalo što se raspitujemo o ovome, kazao da Frankić više nije djelatnik tvrtke.

Vruja


Bespravna gradnja u uvali Veliko žalo

Bespravnu gradnju u uvali Veliko žalo na Vruji, građevinskoj inspekciji je 2011. godine, prijavio je Milan Fistanić, podpredsjednik mjesnog odbora Pisak.

Fistanić je ogorčen ilegalnom gradnjom i drugog mula na Vruji i smatra da inspekcija ne radi svoj posao zbog čega će žalbu uputiti Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstvu zaštite prirode i okoliša.  

'Latković i njegova tvrtka Point u uvali Veliko žalo imaju samo koncesiju za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana i to je sve.

Gradnja drugog mula dovršena je prije manje od mjesec dana i sve sam to dokumentirao te ću prijavu podnijeti ministarstvima jer od inspekcija nema nikakve koristi.

Prije dvije godine, građevinska inspekcija Latkoviću je zabranila gradnju na što se on oglušio tako da je očito da su inspekcije korumpirane', kazao je Fistanić.

Povezani članci

Who's Online

We have 89 guests and no members online