Ljudi ispred (i iznad) svega

izborisanaderInternet - kao platforma demokracije, krvotok jedne neposrednije politike, vladanja većine a ne elita ili privilegirane manjine?? Da, zašto ne? Ako je interent revolucionirao gospodarstvo, a posebice marketing (WWW) i trgovinu (e-trgovina), te elektronske medije (on-line mediji, web 2.0,..), može li preobraziti današnje zastranjenje politike i vladanje gospodarsko-političkih elita u novi, demokratskiji koncept vlasti u kojem su ljudi, mi, vi, ja.. doista "bitni" i na "prvom mjestu" i izvan predizbornog vremena? Je li došlo vrijeme za novi društveno-politički koncept u kojem pojedinci aktivno i neposredno(!) sudjeluju u svim važnim pitanjima života i u široj zajednici? U kojem ih se doista nešto i pita (a ne samo zahtjeva i traži), u kojem im se objašnjavaju razlozi pro et contra, koncept u kojem smo subjekti a ne samo trpeći objekti u šarenoj kopreni vlasti ...

ZNATE LI IME VAŠEG ZASTUPNIKA U SABORU?

Piše: Mladen Banović

obamaObama je za svoju kampanju i prikupljanje sredstava za nju koristio i iskoristio potencijale interneta. On najavljuje da će se za sva važna pitanja konzultirati s biračima direktno preko interaktivnih medija, preko njih objašnjavati svoje stavove i inicijative (ovih dana riječ je o velikom proračunu za 2010. koji bi mogao pokrenuti SAD i kojim bi počeo ispunjavati obećano u kampanji).

Pustimo Amere i vratimo se mi malo u našu stvarnost..

Kod nas su samo mladi "fejsbukeri" uspjeli "nagovoriti" političare da porade malo bolje i detaljnije.. na državnoj maturi.

Mediji su nam premreženi interesima i kontrolom i od njih nam nema velike vajde.
 
Nezavisnih medija takoreći i nema, osim nekoliko "vjesnika proljeća" koji još nisu toliko utjecajni.

hrvatski političariInternet kao sveprisutna globalna komunikacijska platforma, ako već nije prekasno (i on je u šapama moćnika) ostaje jedna od posljednjih prilika za daljnju demokratizaciju društva i nastojanje da se u kakofoniji elita u njemu čuje i moj i vaš mali glas.

Ono što se već godinama stidljivo valja iza brda jest stara "cut the middleman" - "izbacimo sve posrednike" ideja i u društveno-političkoj sferi, koju elita zasad odlično drži na margini.

Dobro, dobro, postojati će i dalje potreba za našim dičnim predstavnicima, no današnji svijesni i slobodnomisleći pojedinac (pa i u današnjoj Hrvatskoj) ne želi više davati pravo svog zastupanja moralno (a kod nas često i nestručnom i nesposobnom) lakopokvarljivom članu umrežene vladajuće paraelite koja misleći samo o sebi i o interesima svoga klana arogantno i neodgovorno vodi cijelo čovječanstvo u propast.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 243 guests and no members online