Iz Regije..

Proslava blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu

Proslava blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića u ZakučcuOd svetog Leopolda Bogdana Mandića bi i hrvatski političari štošta mogli naučiti, prije svega kako se voli vlastiti narod - kazao je to u svojoj propovijedi fra Ante Logara, provincijal hrvatskih kapucina, predvodeći euharistijsko slavlje što je u subotu održano u Zakučcu, mjestu iz kojega je ovaj rastom omaleni, ali tako veliki čovjek bio podrijetlom. Pred više od tisuću vjernika okupljenih u jedinstvenom svetištu sagrađ‘enom pod mosorskom stijenom fra Logara je s dosta gorčine govorio o zanemarivanju Leopolda Mandića ustvrdivši kako je u Hrvatskoj tek Alojzije Stepinac, nekoliko godina poslije svečeve smrti, ukazao na značaj njegova lika i djela ...

Proslava blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu

Od sv. Leopolda Mandića političari bi mogli štošta naučiti, prije svega kako se voli vlastiti narod

Proslava blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Da se nas Hrvate pitalo, nikad se za Leopolda ne bi znalo. Ȍudan smo mi i škrt narod - istaknuo je fra Ante Logara, dodavši kako je Leopold, koji je kao kapucin djelovao u Padovi, bio proganjan i od strane talijanskih vlasti koje mu nisu mogle oprostiti što se nije želio odreć‡i hrvatstva i prihvatiti talijansko državljanstvo. Za osvetu, bio mu je zabranjen povratak u domovinu.

Leopold je, ukratko, bio odbačen od svih institucija, pa stoga i ne čudi. naglasio je fra Logara, što je svoju znamenitu ispovjedaonicu pretvorio u mjesto svetoga poslanja. Tamo je sve ljude primao kao braću, a posebno vjernike s istoka kojima je uvijek pružao ruku pomirenja.

Proslava blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu

- Narod mu je hrlio na ispovijed, tražili su samo njega, a tadašnji crkveni i svjetovni velikodostojnici nisu mogli shvatiti kako je moguće da kapucin koji zbog govorne mane nije održao niti jednu jedinu propovijed privlači tolike mase.

On se, međutim, nije na to obazirao, volio je ljude, a ljudi su voljeli njega. Ipak, do kraja života nosio je breme rada u tuđini - taključio je provincijal Logara.

Leopold Bogdan Mandić rođen je 12. svibnja 1866. u Herceg Novom, umro je 30. srpnja 1942. u Padovi, a svecem ga je, 16. listopada 1983. proglasio papa Ivan Pavao II.

Povezani članci

Who's Online

We have 179 guests and no members online