Gata: Komemoracija na 70 godišnjicu pokolja civila u Gatima

Čovići nekadPolaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom zadušnicom, koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, u nedjelju je u Gatima održana komemoracija povodom obilježavanja 70 godina otkako su četnici popa Momčila Đujića metkom i nožem ubili 96 stanovnika tog poljičkog mjesta i okolnih sela....

KOMEMORACIJA U GATIMA

Komemoracija na 70 godišnjicu pokolja civila u Gatima

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Duje Klarić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Komemoracija pred crkvom svetoga Ciprijana održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a nazočili su joj brojni uglednici iz javnog i političkog života, među kojima i predsjednikov izaslanik, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, omiški gradonačelnik Ivan Škaričić, saborski zastupnik Ante Babić, te veleposlanica Republike Italije u Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro.

nadbiskup Barišić u Gatima

Prisjećanje na pokolj prošlo je u znaku izjave srbijanskoga veleposlanika Stanimira Vukićevića koji je odbio doći u Gata pokloniti se nevinim žrtvama jer, kako je rekao, Srbija nema nikakve veze sa četnicima.

Nadbiskup Barišić je u svojoj propovijedi tu izjavu nazvao skandaloznom, te je napomenuo kako je napokon došlo vrijeme da se i o ovom zločinu progovori istinito i pošteno. Istaknuo je, pri tome, kako je sramotno slaviti svoje pobjede tamo gdje su drugi žrtve.

nadbiskup Barišić u Gatima

- U svima nama postoji demonska dimenzija i svima nam je potreban egzorcizam. Granica između dobra i zla ne ide između nas i njih, nego ide kroz ljudsko srce - znakovito je poručio mons. Barišić.

S najvećim zanimanjem pratilo se izlaganje Andrije Pivčevića, posljednjeg živog svjedoka tog tragičnog događaja, koji je ustvrdio kako rehabilitacija Draže Mihailovića vodi stvaranju novih četnika, i to u Srbiji koja ih ionako, kako je rekao, ima dovoljno.

andrija pivčević

Od ostalih govornika vrijedi istaknuti misao Ivana Škaričića koji smatra kako žrtva Hrvata poginulog u poraženoj vojsci ne smije biti manja od žrtve Hrvata poginulog u pobjedničkoj vojsci.

Premda se organizatori iz Mjesnoga odbora Gata već godinama (uspješno) trude izbaciti politiku s komemoracije, priliku za politizaciju iskoristio je HDZ-ov saborski zastupnik Ante Babić pozdravivši nazočne u ime svog stranačkog šefa Tomislava Karamarka.

škaričić, sanader i ostali

Za razliku od svog prethodnika, Alessandra Pignattija, koji je prošle godine učinio povijesni čin poklonivši se pred spomenikom žrtvama i zamolivši oprost, veleposlanica D'Alessandro nije izlazila za govornicu.

škaričić, sanader i ostali
 


GATA

Barišićeva kritika vlasti

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić predvodio je danas misu zadušnicu u Gatima kod Omiša u povodu 70. obljetnice pokolja 96 civila.

Izvor: Hina

marin barišićNadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić predvodio je danas misu zadušnicu u Gatima u povodu 70. obljetnice pokolja 96 civila, što su ga počinile združene snage talijanske vojske i četnika u Drugom svjetskom ratu, a u propovijedi je kritizirao postupke sadašnje vlade u vezi s žrtvama rata i poraća te je pozvao na unutarhrvatsko pomirenje.

U iscrpnoj propovijedi nadbiskup se zapitao "zašto šutimo pred zlodjelom", te istaknuo da se Gatima 1942. nije dogodila tragedija nego "nešto strašnije - dogodilo se zlodjelo i zločin"

"Vjerujem da je poštene i objektivne ljude malo zabrinuo događaj kada je hrvatska vlada skoro dokinula ured za ispitivanje žrtava Drugog svjetskog rata, posebno poraća. Mislim da to nije dobro", rekao je Barišić, koji smatra da vlada „nije dobro učinila kad se želi povući s obilježavanja žrtava na Bleiburgu, simbolu 900 jama širom Hrvatske".

"Nisam stručnjak za ova pitanja ali kao čovjek i vjernik želim reći svoje mišljenje: opasno bi bilo pomiriti se s drugima preko granice i na svoj način, evo, reći – idemo se pomiriti i izgladiti ono što je bilo kroz povijest. Mislim da to ne bi bila iskrena pomirba. Ne mogu ljubiti bližnjega na daljinu ako ne ljubim svoga bližnjega u svojoj obitelji i sredini. Zato, čini mi se da je potrebna ovo pomirenje naše unutarnje. Ako se ono ne dogodi, sve je drugo u opasnosti, to je privid i nije iskreno", poručio je Barišić.

Kazao je kako je za "unutarnje naše pomirenje" potrebno da se "više humaniziramo i budemo više ljudi, otklonimo ove demone od sebe i ove kategorije 'mi', 'oni', pa čak i lutanja našeg društva".

Pocelje

"Ako to ne nadiđemo, ne možemo učiniti bitan korak koji je važan za nas i budućnost novih generacija", istaknuo je Barišić. Izrazio je želju da se naše društvo gradi "malo brže, odgovornije , slobodnije i poštenije", a to je moguće, dodao je, ako plaće radnika neće biti "zadržane i uskraćene".

U iscrpnoj propovijedi nadbiskup se zapitao "zašto šutimo pred zlodjelom", te istaknuo da se Gatima 1942. nije dogodila tragedija nego "nešto strašnije - dogodilo se zlodjelo i zločin". "Ovaj zločin je samo detalj grubog mozaika od 1941. do 1945. Možda nećemo pogledati i ne možemo registrirati te vapaje, nepravdu, duboke jame, tamu. Kao ljudi i vjernici to ne možemo olako prihvatiti i ne možemo se olako pomiriti s onim što se ovdje dogodilo“, kazao je u Gatima Barišić.

suđenje zločincima u Beogradu

Smatra da se radi o "složenoj ljudskoj nevolji" koju treba sagledati cjelovitije i dublje te da na žrtve u Gatima i drugim sredinama ne treba gledati navijački, ali ne i zaboraviti žrtve.

"Ovo nije športsko društvo niti stranačka pripadnost. Sramotno bi bilo slaviti svoje pobjede gdje su 'drugi' žrtva i ne želimo na takav navijački način pristupiti ovom ovdje tragičnom i užasnom događaju", rekao je ponovivši kako je potrebno prijeći granicu "mi" i "oni", "naši" i "oni drugi", te da su to i kršćanske vrijednosti o kojima je i Isus govorio.

"Ove podjele pripadnosti su opasne kao i monopoliziranje dobra, da je dobro ono što mi činimo, a drugi što čini to je zlo. Pa zar je dobro ako naši čine zlo?", upitao je msgr. Barišić. Kazao je kako vjeruje da je došlo vrijeme za cjelovitije sagledavanje zločina.

"U svima nama kao da postoji dimenzija demonska, kao da nam je svima potreban egzorcizam, oslobođenje od tih demona. Ako ih budemo prenosili opteretit ćemo budućnost, potreban nam je ovaj moment egzorcizma našeg srca da budemo otvoreni istini", kazao je.

spomen-grobnicu na groblju u Gatima

Nakon mise nadbiskup Barišić je blagoslovio spomen-grobnicu na groblju u Gatima u čast 96 nevinih žrtava.

Komemoraciji i misi zadušnici nazočila je i talijanska veleposlanica u RH Emanuela D'Alessandro koja je novinarima izjavila kako je osjetila potrebu nazočiti današnjem sjećanju na događaj od prije 70 godina koji se više nikad ne smiju ponoviti.

Na upit slaže li se s isprikom zbog pokolja u Gatima koju je prošle godine izrekao njezin prethodnik na dužnosti veleposlanika u RH Alessandro Pignatti, veleposlanica D'Alessandro je rekla: "Moja nazočnost je dokaza da mislim isto kao i moj prethodnik, a mislim da će tako učiniti i svi moji nasljednici".

spomen-grobnica na groblju u Gatima

Povezani članci

Who's Online

We have 325 guests and no members online