Iz Regije..

Gata: planinari očistili stazu sv. Ciprijana i zasadili 100 borova

Sudjelovanjem brojnih volontera iz planinarskih udruga, u Gatima je završen drugi dio projekta “Očistimo zajedno stazu sv. Ciprijana”, koji je provela Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Split, u sklopu Inina programa “Zeleni pojas”, piše Slobodna Dalmacija. U ovoj završnoj fazi provedene su akcije markiranja i signaliziranja ove tematske staze, a u suradnji s Hrvatskim šumama posađeno je 100 sadnica crnog bora na predjelu nelegalnog odlagališta otpada pokraj crkve. Okončanjem ovog projekta, uredila se prekrasna kružna pješačka staza koja kreće iz Zakučca postojećom Ilirskom riječnom stazom do Ostrvica, nastavlja dalje do Gata i crkve sv. Ciprijana i spušta se stazom Leopolda Mandića natrag u Zakučac, pa eto prilike za obiteljski izlet.

Piše: Merien Ilić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Dok su, tijekom prošlogodišnje akcije, volontere na tome mjestu dočekale gomile krupnog otpada, ovaj put situacija je bila znatno bolja, no otpada je i dalje bilo, na što će se trebati paziti u budućnosti kako bi se spriječila devastacija ovoga prekrasnog područja, odnosno staze kojom su nekada ljudi iz Gata i Ostrvica, sa svojim mazgama i tovarima, dolazili u Omiš.

- Grad Omiš je u svom zaleđu dobio novi turistički proizvod, pješačku kružnu stazu u dužini od 10-ak kilometara koja prolazi predivnim krajolikom i valorizira kulturno-povijesnu baštinu poljičkoga kraja. Ova akcija čišćenja i uređenja tematske staze sv. Ciprijana još je jedan dokaz da se volonterskim radom, uz minimalna financijska ulaganja, može mnogo napraviti - rekao je Darko Gavrić, pročelnik splitskog HGSS-a.   

Povezani članci

Who's Online

We have 355 guests and no members online