Gata: Komemoracija za žrtve pokolja u Poljicima

U prisutnosti većeg broja mještana i gostiju u Župnoj crkvi Sv. Ciprijana u Gatima evocirane su uspomene na tužan dan 1. listopada 1942, godine kada su udružene snage talijanske vojske i četnika  popa Đujića izvršili pokolj nad hrvatskim pukom u Gatima, kada je mučki ubijeno 96 osoba, od toga osmero djece, a selo spaljeno. Popis svih ubijenih osoba Gata, te susjednih Čišala, Ostrvice i Zvečanja, kao i onih koji su se tog dana zatekli na ovim prostorima, pročitao je don Vlade Đuderija, mjesni župnik i dekan poljičkog dekanata. Nakon svete Mise, ispred crkve, kod spomenika, odato je odriješenje za nevine žrtve, kao i one iz Domovinskog rata, uz polaganje vijenaca. Dožupan Luka Brčić, položio je vijenac i u ime predsjednice RH, Mijo Čubić predvodio je izaslanstvo HRM, Ivan Kovačić izaslanstvo Grad Omiša.. Okupljenima se obratio i jedini preživjeli svjedok Andrija Pivčević, koji se prisjetio tragičnih događanja tog tužnog dana ratne 1942. godine, kada je kao 8. godišnji dječak svašta preživio i pukim slučajem ostao živ..

POLJICA NIKAD NEĆE ZABORAVITI 1. LISTOPADA 1942.

Komemoracija za žrtve pokolja u Poljicima

Tekst i snimak: Davor Grgat

polaganje vijenacaU prepunoj cekvi sv. Ciprijana a u nazočnosti sedam svečenika Poljičkog dekanata, na čelu sa don Vladom Đuderijom – dekanom,  misno slavlje je predvodio mr. don Jenko Bulić, prof na KBF Sveučilišta u Splitu, koji je u nadahnutoj propovijedi pored ostaloga kazao:   - "Sastali smo se danas da u euharistijskoj žrtvi proslavimo i žrtvu i žrtvenik, i Spasitelja i otkupitelja, u kojem su sve sjedinjene žrtve, kojih se danas sječamo. Oni za nas nisu broj, nisu šifra, oni su ime i prezime. Prepoznajemo  njihovo dostojanstvo, njihov identitet, njihovu osobu, njihovu Bogosličnost.. Tu su oni doasta nevini, potpunu nevini i nedužni, kada su u rane jutarnje sate, jesenskog jutra posvjedoćili svoju vjeru u Boga i svoju ljubav prema Domovini i svom narodu, kada su se možda i najmanje nadali. Stoga vjerujem da Kristova krv..".

- "Ovaj nemili događaj trajna nam je opomena da se na svim razinama borimo protiv zla, jer kada zlo nadvlada dobro, bere danak u krvi. Nažalost naša 13. stoljetna povijest ispunjena je ovakvim tragičnim događajima..." rekao je dožupan Luka Brčić.

andrija pivčević

Okupljenima se obratio i jedini preživjeli svjedok Andrija Pivčević, koji je evocirao uspomene na te dane, 1942, godine, kao 8. godišnji dječak, i koji je slučajem okolnosti svašta preživio i ostao živ.

Na ovom skupu je bio admiral Davor Domazet Lošo kao i slovenski istraživač arhiva i publicist Roman Leljak, koji je  predstavio svoju najnoviju knjigu "Huda Jama“.

U kulturnom programu nastupili su učenici Osnovne škole "1. Listopada 1942".

Povezani članci

Who's Online

We have 259 guests and no members online