Splitski kantautor ulazi u Europu

Igor BrešanAko Poljska, kako kaže pjesma, nikad nije dala kvislinga, zasigurno nije ni klapskog skladatelja. Vjerojatno je stoga poljska izdavačka kuća "Bookmedia" posegnula za splitskim kantautorom i novinarom Igorom Brešanom i objavila mu trostruki best of album, piše Siniša Kekez u Slobodnoj Dalmaciji. Osim 14 klapskih pjesama, Brešan je na kompilaciji predstavio isto toliko šansona te 13 instrumentalnih izvedbi svojih skladbi. Klapski CD sadrži najbolje Brešanove skladbe, nastale otkako se prije 30 godina pojavio u Omišu ...


BREŠANOV 'POLJSKI' KLAPSKI CD

Igor Brešan objavio trostruki CD za poljsko tržište

Piše: Siniša Kekez / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Šansonijerski CD uključuje pjesme koje su izvođene na Splitskom festivalu, Šibenskoj šansoni, Krapinskom festivalu, te kantautoru toliko dragom zagrebačkom Chansofestu, čiji je stalni sudionik.

- Veliki pjesnik i šansonijer Andrzej Garzcarek čuo je nekoliko mojih pjesma i odmah sve shvatio. Poljska voli takve autorske ličnosti u glazbi, bez obzira na eventualne jezične barijere. Njihove glazbene priče su životne i mudre, s društvenom kritikom, parodije na tranzicijske (ne)prilike i drpačinu s tim u vezi koja je svuda ista.

- Ne mogu reći da sam kao šansonijer bolje prihvaćen u Poljskoj nego u Hrvatskoj. Zagrebačka publika razumije i prihvaća moj novi kreativni hir, jer je naprosto bolje educirana za takvu glazbu i poruke iz škole utemeljene Arsenom, Špišićem, Hegedušićem, Gotovcem, Črnkom...

Ne mislim pritom i da splitska publika ne bi podržala takvu pjesmu, da joj se podastre, ističe kantautor žaleći što se nekadašnja Dalmatinska šansona kao zasebna večer na Prokurativama pretopila u još jednu zabavnu večer.

Brešan je najavio da će na proljeće nastupiti na poljskom festivalu u Sopotu.

Igor Brešan u Dugom Ratu
Igor Brešan s dugoraćanima na ovogodišnjem Dugoratskom ljetu...

Povezani članci

Who's Online

We have 641 guests and no members online