Dragi gosti, stižu gusari, otet će vas!

Kako god se prikazivali rezultati, pravile tablice i redoslijed, u konačnici je uvijek isto: turizam Splitsko-dalmatinske županije službeno se je našao na tronu kao pobjednik prošlogodišnje sezone na Jadranu! Što je to Splitsko-dalmatinska županija napravila ove godine drugačije od drugih, pa su joj rezultati turističkog prometa u kompliciranoj i teškoj sezoni službeno proglašeni najboljima u zemlji Ružica Mikačić, novinarka Slobodne Dalmacije specijalizirana za turizam, upitala je našeg omišanina Joška Stellu, direktora Turističke zajednice naše županije ..

JOŠKO STELLA:

Turizam Splitsko-dalmatinske županije službeno se je našao na tronu kao pobjednik prošlogodišnje sezone na Jadranu!

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


joško stellaNakon što su zbrojeni i izračunati rezultati fizičkog prometa u proteklih 12 mjeseci za cijelu Hrvatsku, jasno je da je Srednja Dalmacija tijekom cijele prošle godine imala kontinuirano najveći rast dolazaka jer ju je posjetilo 2,4 milijuna gostiju koji su imali 14 milijuna noćenja.

Za one koji sumnjaju u brojke i statistiku pitajući se čemu one uopće služe, valja kazati kako iza svakog registriranog noćenja, osim cijene smještaja koju zarađuje domaćin, stoji i po jedan euro boravišne pristojbe. Zbog svega toga, 2014. godina će za Splitsko-dalmatinsku županiju ostati upisana kao godina u kojoj je prvi put službeno po turističkom prometu zauzela drugo mjesto odmah iza Istre, a pretekavši Kvarner koji je puna dva desetljeća bio na toj poziciji.


Tri stupa

- Godina iza nas je bila rekordna po svim pokazateljima i možemo biti više nego zadovoljni jer smo se kao regija s pravom smjestili u samom vrhu hrvatskog turizma sa udjelom od 18 posto u cjelokupnom državnom turističkom učinku. Do svega toga nije došlo slučajno i sustavan dugogodišnji rad na unapređenju marketinga, edukacijama privatnog i javnog sektora te razvoj i promocija novih proizvoda se isplatio. To su tri segmenta na kojima uporno gradimo razvoj turizma naše regije.

Kakav je to marketing-miks koji ste radili, a koji je dao najbolji efekt na tržištu?

- Svoj turistički promet vrlo pomno analiziramo prema zemljama dolaska, razdobljima koja su najtraženija na pojedinim tržištima, avio-vezama i rasporedu praznika i prema tome prilagođavamo način promocije za svaku zemlju. Uvijek smo tamo gdje se uvode nove aviolinije i novi veliki programi prema našoj županiji, promoviramo se i predstavljamo tim potencijalnim putnicima. Tamo gdje smo najviše ulagali, a to su tržišta Skandinavije, Velike Britanije i Španjolske, vratila su nam dvoznamenkastim rastom u 2014., ali nismo zanemarili ni naša tradicionalna tržišta Njemačke, Poljske, Slovenije, Češke… Ulog za 2015. godinu je i više stotina turističkih novinara iz cijelog svijeta koje smo ugostili prošle godine, a koji će tek objaviti svoje snimke i reportaže.

Spominjali ste edukaciju sektora i potrebu stalnog upoznavanja s novim zahtjevima i trendovima u turizmu. Kako ste to proveli?

- U suradnji sa strukovnim udrugama i privatnim iznajmljivačima organizirali smo cijeli ciklus praktičnih predavanja i radionica o novim zahtjevima i navikama suvremenih gostiju, o trendovima na tržištu, novim proizvodima. Isto tako pomažemo privatnim iznajmljivačima kroz predavanja u svladavanju suvremenih „alata“ komunikacije sa gostima preko društvenih mreža, portala, on-line komunikacije, rezervacijskih sustava… Na svako predavanje odazove se po više stotina iznajmljivača, agencija, hotelijera. U 2015. godinu TZ županije ulazi sa cijelom knjižicom novih turističkih proizvoda i programa koji se nude na njezinom području?- Točno, zajedno sa Udrugom hrvatskih putničkih agencija iz naše županije kreirano je čak 120 novih turističkih sadržaja, izleta, višednevnih tura u našoj županiji koje su objedinjene u knjižici iz edicije „Way to Croatia“ pod nazivom „Otkrijte srednju Dalmaciju“. Cijeli je to niz atraktivnih potpuno novih programa koji se ne temelje na turističkim stereotipima sunca i mora, nego su inovativno i maštovito osmišljeni, temeljem povijesti, tradicije, običaja, legendi i priča jednodnevni ili višednevni tematski boravci gostiju različitih interesa. TZ županije potaknula je kreiranje, objedinjavanje i tiskanje tih programa, stavila ih na svoje web-stranice i financijski ih potpomogla, kako bismo svakom našem gostu ponudili cijelu paletu do sada nepoznatih priča iz Srednje Dalmacije.Kako će gosti saznati za te nove sadržaje?

- Tiskana knjižica je već dostupna na engleskom, a uskoro će biti i na drugim nama važnim jezicima, ona će biti prisutna na našim prezentacijama, a gosti će je moći dobiti i kada već stignu u županiju. To je zapravo logična veza nas kao javnog sektora sa privatnim agencijama. Njihovo je bilo da kreativno stvore nove turističke programe i to su napravili vrlo uspješno, a naše da im pomognemo da informacija o tome stigne do gostiju. Ni jednom gostu u srednoj Dalmaciji ne bi više nikada smjelo biti dosadno na odmoru, bez obzira na doba godine i na to kakvo je vrijeme.

Što bi, po Vama, nužno trebalo napraviti da turizam u Hrvatskoj dobije bolji status?

- Osnovno bi bilo da sa razine države dobije status najvažnije gospodarske grane u zemlji, što on sada svakako jest. To konkretno znači da bi u Vladi RH mjesto podpredsjednika morao imati ministar turizma i sa te pozicije osiguravati sektoru kvalitetnije uvjete poslovanje i izjednačenu tržišnu utakmicu sa konkurentskim zemljama.

Sada nije tako i to se mora promijeniti, a davanjem potpredsjedničkog mjesta u Vladi ministru turizma cijeli sektor bi dobio važnost koja mu pripada. Ja bih volio da turizam u BDP-u ima manji udjel od sadašnjih 20 posto, jer bi to značilo da su druge gospodarske grane bolje, ali dok nije tako, svi moraju biti svjesni toga što turizam donosi našoj zemlji i tako ga tretirati.

Povezani članci

Who's Online

We have 311 guests and no members online