Slučaj 'Franak': Građani na sudu (nepravomoćno) dobili spor protiv banaka

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu izrečena je nepravomoćna presuda u slučaju "Franak". Više od 100.000 hrvatskih korisnika kredita vezanih uz švicarski franak dobili su spor protiv osam hrvatskih banaka koji je pokrenula udruga "Potrošač". Kako je sudac tijekom čitanja presude bankama objasnio, povrijedili su kolektivna prava i interese potrošača, u ugovorima su primijenili nepoštene i ništetne odredbe, nisu u cijelosti informirali i potrošače, radili su suprotno Zakonu o potrošačima i Zakonu o obveznim odnosima, nisu pojedinačno pregovarali. Udruzi "Franak" banke moraju platit 441.875 kuna te preračunati glavnicu kredita u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. Sud je bankama zabranio da tako više postupaju. Potrošači pojedinačno mogu tražiti povrat novca ...

SLUČAJ FRANAK

Građani na sudu dobili spor protiv banaka

Izvor: Slobodna Dalmacija

Sudac Radovan Dobronić nepravomoćnu presudu je objavio točno godinu dana nakon nakon prvog pripremno ročišta po kolektivnoj tužbi protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke. 

sudac Dobronić


Mali potrošači uspjeli su, barem na jedan dan, srušiti nedodirljive banke. Kad već institucije ove države i Narodna banka nisu osjetile potrebu pokušati to učiniti umjesto njih. Koliko god potrajala, ova povijesna presuda pokazala je da se hrvatski potrošači ne mogu pouzdati u zaštitu institucija i države, nego samo u moć vlastitog udruživanja... (Tomislav Klauški, 24sata.hr)
 

Povezani članci

Who's Online

We have 154 guests and no members online