Reforma financijske regulative SAD

mešetariAmerički parlamentarci, pregovarači dvaju domova američkog Kongresa, u petak su nakon 20-satne sjednice dogovorili velike promjene financijskog sustava i odobrili najsvebuhvatniju reformu financijske regulative od Velike depresije 1930-ih, s kojom se preoblikuje nadzor američke vlade nad poslovanjem bankara s Wall Streeta. Promjene zadiru u sve pore financijskog sustava, od financijskih transakcija i kreditnih kartica do najsloženijih financijskih derivata. Dodd-Frankovim zakonom (nazvanom po glavnim pregovaračima) bankama se uvodi zabrana trgovanja vlastitom imovinom, tzv. "Volckerovo pravilo" i ograničava ulaganje u investicijske fondove. Također se uspostavlja sustav upozoravanja na financijske rizike, stvara moćna agencija za zaštitu potrošača kod kreditiranja, određuju uvjeti za likvidaciju velikih financijskih kuća koje su pred krahom, te uvodi paket novih pravila za financijske derivate koji su uglavnom bili neregulirani...

SPRIJEČITI NOVE FINANCIJSKE KRIZE

Izvor: HINA, Monitor.hr

ekipa sa wall streta"Vidjeli smo što se dogodilo s neodgovarajućim nadzorom i nedovoljnom transparentnošću na Wall Streetu. Reforma koja se donosi u Kongresu učinit će Wall Street odgovornim, tako da ćemo moći spriječiti drugu financijsku krizu poput one od koje se još uvijek oporavljamo", rekao je predsjednik Barack Obama prije odlaska iz Bijele kuće za Kanadu na trodnevni summit skupina G-8 i G-20, koje okupljaju razvijene zemlje i najveća gospodarstva zemalja u razvoju.

Nova pravila u SAD-u bit će model za zaštitne mjere koje "mogu zaštititi sve zemlje", dodao je Obama.

Čelnici Kongresa namjeravaju idućeg tjedna provesti glasovanje kako bi zakon stigao na potpis predsjedniku Obami prije Dana nezavisnosti 4. srpnja.

Povezani članci

Who's Online

We have 357 guests and no members online