Novim kreditom zakrpali rupu u proračunu

ŠukerMinistar financija Ivan Šuker je ponovno u tišini posegnuo za novim kreditom kako bi zakrpao ogromnu rupu u proračunu. Tako Hrvatska živi iz mjeseca u mjesec. U ime Hrvatske uzeo je kredit u dolarima i to u iznosu od 1,25 milijardi dolara odnosno 7,46 milijardi kuna, Upravo toliko je velika i proračunska rupa. Ovaj novac će se koristiti za redovito funkcioniranje države, ali to će vraćati neki drugi ministar 2020. godine. Kamata je 6.62 % dok je još prošle godine bila 6.50%. Kamata raste a ministar će ovime osigurati samo da preživi ljeto. Dolar raste, euro pada, kakav je onda bolje kredit uzeti? Niti jedan, ali država očito mora uzeti kad ne želi štedjeti. Ministru je očito lakše uzeti kredit u dolarima koji je trenutno jak pa će dobiti više kuna i na taj način osigurati sredstva za normalno funkcioniranje države ...


Šuker uzeo novi kredit da preživi ljeto

Probleme rješavamo kreditima koje će plaćati netko drugi. Rupa je ogromna, a nitko ne vidi gdje će se štedjeti.

Izvor: Podstrana-portal.com

Većina europskih država se zadužuje u euru, logično jer su u euro zoni. U dolarima smo kredit uzeli mi, Mađari i Poljaci. Europske zemlje su kredite uzele u eurima, ali su kamate vrlo povoljnije. Činjenica je da su te zemlje likvidnija a da smo po kreditnom rejtingu na granici da počnemo dobivati rizične kredite.

Ovim kreditom smo dobili malo zraka, ali nismo riješili problem. Problem je ove zemlje što nema velikih strukturnih promjena.

Činjenica je da je proračunski minus 7 milijardi i 700 milijuna kuna. Ako država ništa ne poduzme biti će 13 milijardi kuna u minusu. Samo ovaj mjesec ministar mora osigurati 5 milijardi i 800 milijuna kuna za plaće državnih službenika i za mirovine. Na godišnjem nivou to je 70 milijardi kuna.

Slikovito rečeno, od deset kuna, šest zapravo ide na čistu vegetaciju države. Mi smo zapravo ukopani i ne mičemo se.

Povezani članci

Who's Online

We have 169 guests and one member online

  • admin